Чичото на Васил Терзиев – слаб ученик, но отличник по история на БКП

0

Павел Терзиев има медал за разкрити терористи във възродителния процес

„Моля да бъда приет на работа към органите на МВР – като О.Р. от Държавна сигурност. Ще вложа всичките си сили за изпълнение на възложените ми задачи от Партията и ръководството на МВР.”

Това е написал на 16 април 1969 г. Павел Терзиев, чичото на Васил Терзиев, кандидата за кмет на София от ПП-ДБ. Папката с кадровото му досие на служител от ДС е достъпна на сайта на Комисията по досиетата. Тя е извадена на светло, когато Комисията е разкрила кадрите на ДС, които заемат шефски места в Националната служба за охрана, писа „Уикенд“.


В нея няма потресаващи документи, а заповеди за преназначаване от една на друга длъжност в ДС, както и заповеди за награди. От последната заповед в папката става ясно, че през 1991 г. е получавал 460 лева, като по-рано към заплатата е получавал и по 5, 10 и 20 лева за работа с агенти.


По времето, когато подава молбата си за работа в ДС, Павел Терзиев е старшина-школник в Смолян. Преди това, както посочва в автобиографията си, е завършил гимназия. Роден е в Пловдив, но живее в София, при това в центъра на града – първо на ул. „Стефан Караджа”, а след това на „6-ти септември”. И двете сгради са хубави, буржоазни, явно вдигнати преди обирджиите на мандри да вземат властта, да извадят старите обитатели на подобни домове, да ги разстрелят или изпратят в Белене.


Родителите на чичото на кандидата за столичен кмет, тоест неговите баба и дядо, са „прогресивно семейство”, както пише в съхранените документи. Бащата Тодор Терзиев е бил партизанин в бригада „Георги Димитров”, която действа в Старозагорско, майката Марийка е тютюнева работничка и ремсистка преди 1944 г., след това домакиня. Тодор и Марийка са активно борци.
В атестацията на Павел Терзиев, подготвена от военните, е отбелязано, че е добър школник, но много нарушавал разпределението за деня. Описват го като тих и вежлив към началниците си, но склонен към нарушения, още не бил укрепнал и затова се подавал на лоши настроения, не вземал активно отношение в партийно-политическия живот на ротата, въпреки че бил правилно ориентиран. Випускният изпит по история на БКП взел с отличен, по другите дисциплини получил четворки и петици.


Това са далеч по-добри оценки, от онези, които е изкарвал в училище. В папката е и характеристиката от 7-ма гимназия, която завършил с успех 3,80. Според класния си ръководител като ученик Павел Терзиев бил добър и отзивчив, но с подчертано нежелание да учи.
През 1973 г. той завършва специалността „Управление на обществения ред и сигурност на НР България” във факултет ДС на МВР-школата в Симеоново. Оценен е, че има добри интелектуални възможности, но му липсвали здрави трудови навици и се задоволявал с минимални знания. Изводът на неговите преподаватели е, че може да стане добър оперативен работник, ако бъде по-старателен и инициативен, не закъснява и поема отговорност, вместо да измисля оправдания.
Веднага след школата партизанският наследник е назначен на работа в Шесто управление на ДС и е пратен да следва в юридическия факултет на Софийския университет. Пише, че взема изпитите, но никъде не е посочено, че е завършил университета. Затова пък е подчертано, че работи по линия на „контраразузнавателното обезпечаване във ВУЗ”.


През 1983 г. му дават медал като прослужил 10 години в МВР, по-точно като кадър на 6 управление на ДС, което да припомним, бди за идеологическата чистота. До 1989 г. е вече майор и зам.-началник на отделение. Няколко месеца преди промените се мести в Пето управление на ДС, което тогава е известно като УБО. През 1990 г. е вече подполковник от Националната службата за охрана при президентството.


В разгара на възродителния процес, през 1988 г. Павел Терзиев е сред наградените служители от ДС с медал „За заслуги за сигурността и обществения ред”. В заповедта на тогавашния шеф на ДС Григор Шопов е мотивировката за отличието. Посочено е, че през август 1987 г. са разкрити авторите на терористичните актове през 1984, 1985 и опитът за тероризъм през 1986 г. Служителите от ДС, които ги разкриват проявили висок професионализъм при сложното издирван на извършителите. Явно и Павел Терзиев е сред тях.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече