Атлантици призоваха областните да премахнат съветските паметници

0

Атлантическият съвет на България (АСБ) призова новите областни управители на София и Пловдив незабавно да премахнат паметниците на Съветската армия, предаде БГНЕС. Преди 2 дни правителството назначи  шестима областни управители, сред които в София и Пловдив. 

Отвореното писмо на атлантиците е адресирано също така до премиера акад. Николай Денков и външния министър Мария Габриел.

„Уважаеми областни управители, всеизвестен факт е, че войната, която Съветският съюз обявява на България на 05.09.1944 г. няма нищо общо с войната срещу нацизма, защото докато България е част от Тристранния пакт, СССР поддържа легация в София, но ѝ обявява война, когато тя се управлява от доказани антинацисти, а първият съветски войник нахлува в нашата страна, когато България е вече във война с нацистка Германия“, заявяват атлантиците.

По тази причина паметниците, които прославят Червената армия като освободителка, не са нищо повече от „пропагандни инсталации на обявения за престъпен комунистически режим“.

„Днес те служат като фетиши на защитниците на Путиновата агресия срещу Украйна и на хибридната война, която от години Кремъл води срещу демократичния свят, в това число и срещу България“, категорични са от АСБ и призовават за:

„Незабавното премахване на тези съоръжения е абсолютно необходимо“.

Атлантиците препоръчват това да стане месеци преди местните избори, за да може въпросите свързани с миналото да не помрачават изборната кампания и тя да бъде насочена към проблемите на градовете и към бъдещите решения за развитие на нашата страна.

„Столична община е взела решение за демонтаж на т.нар. Паметник на Съветската армия още през далечната 1993 г. и през март т.г. то бе потвърдено. Община Пловдив взема подобно решение на 10 април 1996 г. И в двата случая тогавашните правителства, представяни от областните управители не допуснаха тези решения на местните парламенти да се приведат в действие. По това време България е подложена на огромен натиск от Москва, но днес положението е съвсем различно“, припомнят от АСБ.

„Уважаеми областни управители, обнадеждени сме, че най-после тези два важни поста в най-големите градове на България са поверени на представители на демократичната общност. Проявете нужната смелост и решителност – решете незабавно този наболял проблем! Днес, когато в Народното събрание има стабилно демократично и евроатлантическо мнозинство, имате всички юридически и политически основания да премахнете омразните паметници на съветския поробител – сега, веднъж и за винаги. Очакваме смели незабавни действия!“, се казва в писмото на Управителния съвет на Атлантическия съвет на България. 

За областен управител на област София град бе назначена Вяра Тодева. Тя е изпълнявала временно същата длъжност в периода юни-август 2022 г., а от септември 2021 г. до август 2022 г. е била заместник областен управител. Вяра Тодева има богат опит в държавната администрация. Магистър е по право и по маркетинг и мениджмънт. Преминала е множество следдипломни квалификации, сред които и по бизнес и финанси в The Collage of North West – London.

Илия Зюмбилев е новият областен управител на Пловдив. Той е специалист в сферата на енергетиката. По професия е електроинженер, има докторска степен по материалознание, специализирал е в едно от най-престижните висши инженерни училища в света – университета ENSAM в Париж, Франция. Автор е на множество научни публикации и няколко книги, издадени в България, в други европейски държави, в САЩ и Канада. Бил е хоноруван преподавател в пловдивския филиал на Техническия университет – София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече