Борисов бесен на герберите заради София

0

Бойко Борисов е бесен на столичните гербери заради неспособността им да излъчат силен кандидат за кмет. Лидерът на партията не иска да чуе за Георги Георгиев, който в момента е шеф на Общинския съвет, опитен апаратчик и юрист. Дори го заяви публично. Въпреки непрестанните сондажи и преговори, софийските активисти на ГЕРБ обаче винаги стигали до името на Георгиев.

Вероятно Борисов ще изчака буквално последната седмица преди старта на кампанията, за обяви кандидата си за кмет на най-големия български град, издава източник на в. „Галерия“.

Пусна се дори провокацията, че лидерът на ГЕРБ бил готов да се откаже от кметското място в София, но искал в замяна председателят на СОС да е негов човек. Принципно има резон, защото е възможно партията му да спечели най-много общински съветници, а те вземат решенията в местния парламент.

Борисов обаче едва ли би се съгласил на такъв ход, защото той изглежда пораженчески. 

Хардлайнерите като Делян Добрев ще го подпукат на месо. А и София му е много важна – все пак оттук започна политическата му кариера. В столицата буквално ще валят пари, заради многото инфраструктурни проекти.

„Борисов баламосва противниците си, че ще им подари София, но не е луд да го направи. Просто изчаква, за да не повтори грешката на ПП-ДБ. Търси най-добрия кандидат“, коментира депутат от ГЕРБ.

Подобна е ситуацията в Пловдив и Варна, където ГЕРБ все още не може да намери подходящи фигури.

„Майните“ номинираха очаквано най-известните си районни кметове – Костадин Димитров от „Тракия“ и Георги Стаменов от „Централен“. Нито един от двамата обаче няма пълна подкрепа на партията в града, която и без това е силно разцепена.

Областният координатор Иван Тотев трепери дали Борисов няма да се ядоса и да пусне с парашут на изборите свой фаворит като вечната кандидатка Дани Каназирева. Нейният имидж под тепетата е потресаващ дори в средите на ГЕРБ, но пък умее винаги да се намаже пред началството в София, макар и да го играе гражданска квота.

Положението във Варна е още по-драматично, тъй като Иван Портних е силно недолюбван в града, а ГЕРБ няма алтернатива. И Борисов, и ПП-ДБ са притеснени, че могат да не стигнат до балотаж заради кандидата на „Възраждане“. 

ГЕРБ прави всичко възможно да запази Бургас, като навива Димитър Николов  за пореден мандат. Чичко кмет, както е известен той, даваше знаци, че ще се цели към лагера на президента Радев. Но Борисов е наясно, че губи Бургас, ако хвърли в боя любимеца си Жечо Станков. Лидерът на ГЕРБ е наредил на Любен Дилов-син да направи невъзможното, като накара Николов да размисли. Двамата са в доста близки отношения.

Ако в ГЕРБ има някакво успокоение за големите градове, то идва от пълното мълчание, което пази лагерът на ПП-ДБ.

Няколко имена се спрягат за Пловдив, Варна и Бургас, но нито едно от тях не е получило официалната подкрепа на лидерите.

Иначе депутатът Манол Пейков изрази готовност да се кандидатира за родния си Пловдив. Колегата му Константин Бачийски си прави сметки за Бургас. За Варна традиционно се върти името на бившия областен управител Благомир Коцев, известен борец срещу застрояването на Морската градина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече