12 пъти искали да убият Бойко Борисов, Доган се размина на косъм и още…

0

Макар огромната част от политиците ни да са убедени, че работят в полза на обществото, не всички споделят това. Несъгласните често имат сериозни проблеми, които не могат да решат, някои от тях са психически и емоциите и състоянията им ги докарват до… заплахи към политиците. Почти всички вербални, но взети насериозно от органите на реда. В крайна сметка на всички са повдигнати обвинения, някои имат и присъди.

Последният случай е заплахата за убийство към министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Тодор Тагарев получава съобщение във фейсбук
Тодор Тагарев получава съобщение във фейсбук

За нея е заподозрян Григор Димов, който е осъждан в миналото за телесни повреди, но вече е реабилитиран. Съседите на Димов са шокирани от новината за заканата за убийство. Заплахата, отправена от Димов във фейсбук, е свързана с подкрепата от страна на министър Тагарев към жертвата на руската агресия – Украйна. Според закона „заканата за убийство“ е тежко престъпление. Независимо дали е отправена очи в очи или в писмо, или през социалните мрежи тежестта на престъплението е еднаква и за това може да се лежи в затвора. Ако Димов бъде признат за виновен, наказанието за него би могло да бъде от 1 до 6 години решетки. Мъжът е задържан за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Преди военния министър закана за убийство получи експредседателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Заплахите за ликвидирането на Митева са не една, а две от един и същи човек. 

На 2 септември 2021 г. Любомир Яков се заканва да ликвидира шефката на парламента, като изпратил имейл на Министерството на правосъдието с думите: В София съм, имам оръжие и ще я убия, има майка и нея я знам къде живее – визирайки Ива Митева. Впоследствие мъжът е задържан, разпитан, започва разследване. Само седмици по-късно Яков отново заплашва Митева с убийство и тогава му щракват белезниците и той остава в килия за известно време. В крайна сметка Яков се размина с 3-годишна условна присъда. Две години той трябва да полага и по 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото, реши Софийският районен съд, като решението е окончателно.

През 2016 година самият Бойко Борисов получава няколко заплахи за живота си. 

Това се случва само в рамките на няколко дни, а заплахите за убийството му са сериозни. Но премиерът показва, че не го е страх. Апропо, заплахите срещу Борисов водят класацията. Цели 12 сериозни закани за живота му като премиер, като главен секретар и кмет на София са регистрирани от службите ни.

Първите два са от 2003 г. и 2004 г., постъпват в службите ни от Сърбия и са свързани с мафиота Сретен Йосич. Йосич е издирван от Интерпол и заловен в България през 2002 г. Предаден е на властите в Холандия. Заплахата е адресирана до главния секретар на МВР Бойко Борисов и холандския прокурор Кооф Плой, поискал екстрадицията на Йосич. През 2005 г. студент от УНСС бе осъден, защото писал заплашителен SMS на премиера. 5 години по-късно се появи информации, че има заговор срещу Бойко Борисов и дори е била определена цена за живота му от 400 000 евро. Тогава се появиха анонимни данни, че знакови фигури от подземния свят са провели среща в Гърция, за да обсъдят как да отстранят премиера. През 2012 г. надрусано пиянде отправя закани да очисти Борисов в Харманли. Разминава се с глоба. Няколко месеца по-късно самоделно взривно устройство бе намерено по време на посещението в Плевен на Борисов. Мощната бомба е била обезвредена точно когато премиерът прерязва лентите на рехабилитирана улица в центъра на града и нова детска площадка в квартал „Сторгозия“.

През 2016 г. в Министерския съвет е получен плик със снимка на министър-председателя и куршум. Как е стигнало то до бюрата на „Дондуков“ 1, не е ясно. НСО уведомява спецслужбите и е наредено разследване. Това става, след като Борисов обяви спирането на няколко големи обществени поръчки. Година по-късно остра публикация срещу премиера във фейсбук вдигна накрак ГДБОП – До Бойко, това което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата!… 5 месеца по-късно Васил Коцев е посетен в дома си от антимафиоти. Цивилните полицаи го разпитват за неговия пост и го карат се разкае за постъпката си.

Надежда Михайлова, вече Нейнски, и семейството й също попадат в тази класация. 

Бойко Борисов има най-много регистрирани заплахи от всеки друг
Бойко Борисов има най-много регистрирани заплахи от всеки друг

Бившият й съпруг е посетен в офиса си от мъж, който отправя недвусмислени заплахи. Конкретно съдържанието им Михайлова не огласи заради разследването, което се води. Какво стана с този случай, така и не стана ясно. Лидерът на СДС каза, че и друг път е получавала заплахи, но те никога не са били толкова сериозни.
И други политици са получавали заплахи за живота си, но за тях няма повече информация. Сергей Станишев е заплашван с убийство 3 пъти, Румен Петков се е страхувал за живота си 1 път.

Доган се размина на косъм

Ахмед Доган е политикът, преживял действителен атентат. През януари 2013 г. Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към главата на Доган по време на партиен форум на ДПС. За щастие, пистолетът засече. 

Енимехмедов бе арестуван и срещу него започна процес. В крайна сметка Върховният касационен съд окончателно осъди на три години и половина затвор Енимехмедов за заплаха за убийство и хулиганство. Подсъдимият бе признат за виновен и за хулиганство, но е оправдан по обвинението за опит за убийство, защото оръжието е газово и не е смъртоносно и защото дулото на пистолета е бил на 19/20 см от главата на Доган. В окончателното съдебно решение се казва, че при изстрел на разстояние над 10 см газовият пистолет на подсъдимия не може да причини смърт. Причината е, че това оръжие не е създадено да убива, а да създава уплаха или временно неудобство. Енимехмедов е на свобода от години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече