12 пъти искали да убият Бойко Борисов, Доган се размина на косъм и още…

0

Макар огромната част от политиците ни да са убедени, че работят в полза на обществото, не всички споделят това. Несъгласните често имат сериозни проблеми, които не могат да решат, някои от тях са психически и емоциите и състоянията им ги докарват до… заплахи към политиците. Почти всички вербални, но взети насериозно от органите на реда. В крайна сметка на всички са повдигнати обвинения, някои имат и присъди.

Последният случай е заплахата за убийство към министъра на отбраната Тодор Тагарев. 

Тодор Тагарев получава съобщение във фейсбук
Тодор Тагарев получава съобщение във фейсбук

За нея е заподозрян Григор Димов, който е осъждан в миналото за телесни повреди, но вече е реабилитиран. Съседите на Димов са шокирани от новината за заканата за убийство. Заплахата, отправена от Димов във фейсбук, е свързана с подкрепата от страна на министър Тагарев към жертвата на руската агресия – Украйна. Според закона „заканата за убийство“ е тежко престъпление. Независимо дали е отправена очи в очи или в писмо, или през социалните мрежи тежестта на престъплението е еднаква и за това може да се лежи в затвора. Ако Димов бъде признат за виновен, наказанието за него би могло да бъде от 1 до 6 години решетки. Мъжът е задържан за 72 часа. Предстои прокуратурата да поиска най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Преди военния министър закана за убийство получи експредседателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева. Заплахите за ликвидирането на Митева са не една, а две от един и същи човек. 

3 години условно за заплашилия Ива Митева
3 години условно за заплашилия Ива Митева

На 2 септември 2021 г. Любомир Яков се заканва да ликвидира шефката на парламента, като изпратил имейл на Министерството на правосъдието с думите: В София съм, имам оръжие и ще я убия, има майка и нея я знам къде живее – визирайки Ива Митева. Впоследствие мъжът е задържан, разпитан, започва разследване. Само седмици по-късно Яков отново заплашва Митева с убийство и тогава му щракват белезниците и той остава в килия за известно време. В крайна сметка Яков се размина с 3-годишна условна присъда. Две години той трябва да полага и по 200 часа безвъзмезден труд в полза на обществото, реши Софийският районен съд, като решението е окончателно.

През 2016 година самият Бойко Борисов получава няколко заплахи за живота си. 

Това се случва само в рамките на няколко дни, а заплахите за убийството му са сериозни. Но премиерът показва, че не го е страх. Апропо, заплахите срещу Борисов водят класацията. Цели 12 сериозни закани за живота му като премиер, като главен секретар и кмет на София са регистрирани от службите ни.

Първите два са от 2003 г. и 2004 г., постъпват в службите ни от Сърбия и са свързани с мафиота Сретен Йосич. Йосич е издирван от Интерпол и заловен в България през 2002 г. Предаден е на властите в Холандия. Заплахата е адресирана до главния секретар на МВР Бойко Борисов и холандския прокурор Кооф Плой, поискал екстрадицията на Йосич. През 2005 г. студент от УНСС бе осъден, защото писал заплашителен SMS на премиера. 5 години по-късно се появи информации, че има заговор срещу Бойко Борисов и дори е била определена цена за живота му от 400 000 евро. Тогава се появиха анонимни данни, че знакови фигури от подземния свят са провели среща в Гърция, за да обсъдят как да отстранят премиера. През 2012 г. надрусано пиянде отправя закани да очисти Борисов в Харманли. Разминава се с глоба. Няколко месеца по-късно самоделно взривно устройство бе намерено по време на посещението в Плевен на Борисов. Мощната бомба е била обезвредена точно когато премиерът прерязва лентите на рехабилитирана улица в центъра на града и нова детска площадка в квартал „Сторгозия“.

През 2016 г. в Министерския съвет е получен плик със снимка на министър-председателя и куршум. Как е стигнало то до бюрата на „Дондуков“ 1, не е ясно. НСО уведомява спецслужбите и е наредено разследване. Това става, след като Борисов обяви спирането на няколко големи обществени поръчки. Година по-късно остра публикация срещу премиера във фейсбук вдигна накрак ГДБОП – До Бойко, това което вършиш, ще те изхвърли не само от властта, а и ще ти отрежем главата!… 5 месеца по-късно Васил Коцев е посетен в дома си от антимафиоти. Цивилните полицаи го разпитват за неговия пост и го карат се разкае за постъпката си.

Надежда Михайлова, вече Нейнски, и семейството й също попадат в тази класация. 

Бойко Борисов има най-много регистрирани заплахи от всеки друг
Бойко Борисов има най-много регистрирани заплахи от всеки друг

Бившият й съпруг е посетен в офиса си от мъж, който отправя недвусмислени заплахи. Конкретно съдържанието им Михайлова не огласи заради разследването, което се води. Какво стана с този случай, така и не стана ясно. Лидерът на СДС каза, че и друг път е получавала заплахи, но те никога не са били толкова сериозни.
И други политици са получавали заплахи за живота си, но за тях няма повече информация. Сергей Станишев е заплашван с убийство 3 пъти, Румен Петков се е страхувал за живота си 1 път.

Доган се размина на косъм

Ахмед Доган е политикът, преживял действителен атентат. През януари 2013 г. Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към главата на Доган по време на партиен форум на ДПС. За щастие, пистолетът засече. 

Надежда Михайлова, вече Нейнски, също попада в класацията на заплашвани политици
Надежда Михайлова, вече Нейнски, също попада в класацията на заплашвани политици

Енимехмедов бе арестуван и срещу него започна процес. В крайна сметка Върховният касационен съд окончателно осъди на три години и половина затвор Енимехмедов за заплаха за убийство и хулиганство. Подсъдимият бе признат за виновен и за хулиганство, но е оправдан по обвинението за опит за убийство, защото оръжието е газово и не е смъртоносно и защото дулото на пистолета е бил на 19/20 см от главата на Доган. В окончателното съдебно решение се казва, че при изстрел на разстояние над 10 см газовият пистолет на подсъдимия не може да причини смърт. Причината е, че това оръжие не е създадено да убива, а да създава уплаха или временно неудобство. Енимехмедов е на свобода от години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече