Ето как баба Венетка разби терора на парното

0

Борбената жена спаси стотици абонати от плащане накуп на огромни задължения към „Топлофикация

Личната история на баба Венетка от столичния жк „Люлин“, която имала натрупани задължения от над 5000 лв. към „Топлофикация-София“, промени съдбата на още стотици хора в затруднение, които вече могат да плащат на части дълговете за парното.

С пенсията от 400 лева пенсионерката нямало как да покрие огромната сметка, а законът изисквал да се внесе веднага 1/3, останалото на равни части.

Венетка Якимова се видяла в чудо, защото нямала никаква възможност да погаси първоначалните 30% от задължението, а останалото на равни вноски през следващите чест месеца. За пенсионерката започва голямото ходене по мъките, пише „Минаха години“.

Тя обикаля различни институции в опит да реши проблема си.

Единственият ѝ вариант е да плаща на части, но според тогавашните правила това няма как да стане. Якимова търси помощ от шефа на Столичния общински съвет. 

Случаят на баба Венетка е възложен на екип от експерти от „Топлофикация“ и съветници. Те изготвят промени в правилата, които позволяват на най-уязвимите граждани да могат да получат подкрепа и да не бъдат обект на изпълнителни дела, запори и т.н.

Поправката е гласувана от столичните общинари и кръстена на името на баба Венетка. Така, благодарение на борбената възрастна жена хората в затруднено положение – финансово или здравословно, могат да поискат разсрочване на задълженията си към парното по облекчени схеми.

От промените могат да се възползват абонати, които имат решение на ТЕЛК и/или месечен доход, равен или под минималната заплата. За тези клиенти на столичното парно вече не се изисква авансова вноска от 30% от дължимата сума. 

Освен това за тях се удължава и срокът, който преди поправката „Венетка“ е шест месеца. Изплащането на задълженията вече става 12, 24 или 36 месеца, в които те се погасяват на равни месечни вноски.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече