Царят се кълнеше, че не идва за имоти, а лапна и „Врана“

0

Държавата връща двореца, прилежащите сгради и парка на Симеон и сестра му, плаща им дори съдебните разходи

Столичната община трябва да предаде на държавата парка от над 970 декара на двореца „Врана“, реши окончателно Върховният касационен съд. 

С това решение върховните съдии обезсилват част от решението на Софийския апелативен съд, с което бе отменено първоинстационното решение на СГС, пише „Минаха години“.

Според решението на градския съд държавата бе призната за собственик и на парка „Врана“, и на сградите в него, в това число и на двореца и вилата, обитавана от семейството на бившия премиер Симеон Сакскобургготски. 

ВКС се произнесе по жалби на адвокатите на държавата. В края на декември 2022 г. състав на ВКС отказа да допусне касационно разглеждане на решението на САС. Но стана нерешен въпросът чия е собствеността върху парка на двореца, тъй като първата инстанция призна, че той е на държавата, а Столичната община, която го стопанисва, не обжалва.

През 2022 г. ВКС прие, че е недопустимо апелативният съд да пререшава въпроса за собствеността на парка, както и за правата на братовчедите на Симеон, без да има жалба от тяхна страна, а с решението от 11 юли върховните магистрати признават правната сила на първоинстанционното решение, с което са уважени исковете по чл. 108 ЗС на държавата срещу Столична община и в установителната, и в осъдителната част.

Според първоинстанционното решение на СГС държавата е безспорен собственик на двореца „Врана“, а бившите царе – не, нито по право, нито по давност.

Тогава СГС прие, че Симеон и сестра му Мария-Луиза Хробок не са доказали твърдението си, че дядо им Фердинанд в периода от 1899 до 1915 г. е придобил лично земята, върху която е построен дворецът, след което с лични средства е построил сградите върху земята. И така е станал собственик.

Дворецът „Врана“ Снимка: БНТ, архив

Съдът прие още, че българският княз, съответно цар, не е могъл да придобива по давност държавни недвижими имоти, но дори и да не е така, предвиденият давностен срок не е изтекъл, тъй като с особени закони е спирана давността.

„Царската“ реституция е негодна на основание решение на Конституционния съд, без специален закон, какъвто имаше за всички останали граждани, прие още СГС. 

Но след намесата на КС по казусите с царските имоти практиката на ВКС бе променена и се стигна до решения в полза на Симеон и сестра му за двореца „Врана“.

Преди време те си върнаха собствеността върху горски имоти, след което побързаха да осъдят България за милиони евро неустойка чрез Европейския съд.

Със сегашното решение на ВКС се възстановява част от имуществото, с което Столичната община навремето се разпореди, без да има закон за реституция на т.нар. царски имоти.

След окончателното решение на ВКС Столичната община имаше да плаща разноски по първа инстанция, чийто размер оспорваше. Сега ВКС ги е осъдил на пълния размер и е определил 724 106 лв.

Държавата, представлявана от регионалното министерство, е осъдена на заплати на Симеон 59 523 лв., а на Мария-Луиза – 98 676 лв. разноски за първа и въззивна инстанция.

МРРБ трябва да изплати на бившия монарх и 10 бона разноски за адвокатско възнаграждение пред ВКС.

А помните ли клетвите на Симеончо, че се завръща в България, не за да си върне земите?! Това е то царска дума!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече