Австрия пак ни заби шамар – не ни иска в Шенген!

0

Австрийският министър на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди позицията на Австрия срещу влизането на България и Румъния в Шенген.

Карнер съобщи, че през първата половина на тази година от страната са изведени  доброволно и принудително 5900 чужденци – с 20 процента повече отколкото през същия период миналата година. „През първата половина на годината повече кандидати за убежище са напуснали Австрия, отколкото са новите подадени молби за убежище“, каза на пресконференция Карнер, цитиран от местни медии.

Отделно, по данни на министерството на вътрешните работи, около 18 500 души са избегнали процедурата за предоставяне на убежище, като доброволно са напуснали страната. „Това е положителен баланс, но не е повод за празнуване, а задължение да продължим да работим усилено в тази насока“, каза австрийският вътрешен министър.

Карнер отхвърли обвиненията, че австрийски полицаи участват косвено в нелегални „пушбек“ (pushback или отблъскване – термин, който се използва за мигрантите, които са връщани веднага обратно през граница). Карнер заяви в радиоинтервю: „Факт е, че „пушбек“ е насилствено отблъскване на границата. Това е незаконно, вярно е. Допустимо е обаче хората да бъдат връщани обратно на границата, ако нямат шанс да влязат законно. Това прави Австрия, това очевидно прави Унгария, това правят Германия с Австрия, това е нормална практика.“

Въпреки тенденцията за намаляване на броя на търсещите убежище, Карнер иска Австрия да продължи да налага вето на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство за свободно движение. Граничният контрол е част от успехите, затова ситуацията остава непроменена, заяви австрийският вътрешен министър.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече