Само за 6 месеца: 456 бона за сметки в резиденцията на Радев

0

Над 450 000 лв. за битови сметки са пръснати само за половин година за издръжката на резиденция Бояна, където живее президентът Румен Радев заедно със съпруга си Десислава, пише „Ретро“. Това става ясно от предоставени данни от Министерския съвет по Закона за достъп до обществената информация.

Колосалната сума е похарчена за периода от 1 януари 2023 година до 30 юни 2023 година. За електрическа енергия за шестте месеца от началото на годината са платени 278 936.77 лв. За водоснабдяване 26 419.72, а за газ за отопление 151 023. 55 лв. Общата сума с точност до стотинка възлиза на 456 380. 04 лв.

На територията на резиденция Бояна има множество сгради, сред които и известната като вила Калина. Президентската къща е обитавана вече втори мандат от държавния глава Радев и първата дама. От Министерския съвет обаче отказват да предоставят информация дали и други лица заемащи властови позиции в управлението на държавата, пребивават на територията на резиденцията. Така не става ясно дали премиерът Николай Денков също е сред ползвателите на държавния комплекс полите на Витоша. Предшественикът му Кирил Петков отказа да се настани там и остана да живее в апартамент в центъра на София. Докато пък Бойко Борисов беше премиер той отсядаше от време на време в резиденцията, но основно живее в къщата  си в Банкя.

Ако и за следващата половина от настоящата година разходите на комплекс Бояна вървят със същите темпове, те ще стигнат милион. Наскоро стана ясно, че стойността на цялата резиденция е оценена на 26 милиона лв. Това се разбра благодарение на обществена поръчка за застраховането й, публикувана в края на 2022 година. Само пералното помещение в комплекса е оценено на 265 000 лв.

Последният основен ремонт на резиденцията е правен през 2017 година на обща стойност 6 555 748.17 лв.

От януари същата година Румен Радев и жена му живеят без прекъсване във вила, простираща се на 400 квадратни метра, но ползват екстрите в целия комплекс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече