Пак на амбразурата: Радев брани като Матросов* концесията на „Лукойл“ в „Росенец“

0

Румен Радев по матросовски се впусна да брани интересите на „ЛУКойл Нефтохим“ в порта „Росенец“. От президентството обявиха днес, че той е сезирал Конституционния съд за прекратяването на концесията, гласувано преди около две седмици от мнозинството в парламента. Тепърва ще става ясно има ли нещо общо въобще основният закон с решението на депутатите. Ясно е обаче, че Радев прави и невъзможното, за да го осуети, пише „СЕГА“. 

В мотивите си държавният глава си служи с технически аргументи, близки до популизма. А именно – че „решенията в областта на енергетиката винаги трябва да почиват върху необходимостта от надеждност и непрекъсваемост на доставките на суровини и на гарантирането на достъпни цени за гражданите и индустрията“. От съображенията му излиза, че едва ли не българската икономика ще се срути при прекратена концесия.

Според Радев заради погазването на договори е нарушен принципът на правовата държава. А и принципът на политическия плурализъм, поради скоростното приемане на решението от парламента. „Цената за прибързаните и необмислени решения се плаща винаги от джобовете на принудените да понасят последствията им“, казва още държавният глава.

* Александър Матвеевич Матросов е съветски военнослужещ, редник, сражавал се във Великата отечествена война на СССР, герой на Съветския съюз. Става известен с подвига си в сражение за превземането на укрепени съоръжения на Вермахта в района на село Чернушки,

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече