Премиерът Денков загубил майка си

0

Премиерът Николай Денков е загубил майка си, а личната си трагедия предпочел да не афишира медийно, писа „Ретро“.

 Министър-председателят сподели спомени от детството с родителите си в родната Стара Загора, като разкри, че до края на живота си майка му Велика е продължила да посещава града, защото там имала много приятели. Иначе тя била родом от Северна България,  от село Гложене до Козлодуй, а баща му – от ловешкото село Брестово.  Академикът е роден в Града на липите, но е живял в него само до 6-годишна , възраст, защото родителите , му преценили, че ще получи по-добро образование, ако се преместят в столицата. Жилището им се намирало до входа на прочутия парк Аязмото.

Преди Николай да започне първи клас, цялата фамилия напуснала Стара Загора и се установила в София. Покойната майка на Денков, както и баща му били по професия инженер-химици. Навремето участвали в строежа на азотноторовия завод в Зарата, който вече днес не съществува, а след това били назначени на работа там.

Бащата на премиера – Денко бил разпределен в цеха за сярната киселина, а майка му – в този за производство на амоняк.

Един от най-критичните за младото тогава семейство бил, когато в новопостроения завод станала тежка авария и имало риск да се изтровят стотици хора. По това време Велика била вече бременна с бъдещия си син Николай, но въпреки това се включила в спасителната акция за свои колеги. Страхът  от инцидента обаче я принудил да смени професията си и станала учителка по химия в гимназия в Стара Загора.

Именно заради професиите на родителите си настоящият премиер решил да поеме по пътя на химията. Науката го среща с настоящата му жена Славка, която оглавява катедрата по инженерна химия и фармацевтично инженерство към Софийски университет „Свети Климент Охридски“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече