Нови злокобни тайни: И майката на кандидат-кмета Васил Терзиев – офицер от ДС

0

Кандидатът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев е син и внук на ДС и МВР не само на квадрат, а и на куб – в буквалния смисъл на думата. Още след номинацията му стана ясно, че дядото Васил, брат му Тодор и синовете им Александър и Павел са висши кадри на комунистическата Държавна сигурност. Избраникът на ПП-ДБ не отрече тази информация, обяви само, че няма от какво да се притеснява, а партиите, които са застанали зад него знаят това. Но явно проблем има, защото преди месец Васил не каза на софиянци, че и по линя на майка си е от червен род, свързан с тоталитарните репресивни служби на комунистическия режим.

Това разкри пред БГНЕС първият шеф на комисията по досиетата и бивш народен представител Методи Андреев. Той се позовава на информация от бивши служители на ДС, които са работили с майката на Терзиев.

Иглика Цекова Вельова и била дългогодишен кадър – офицер в отдел 06 на ПГУ на ДС. Всъщност това е информационният и аналитичен център, в който постъпва цялата секретна информация от всички структури на ДС и МВР в страната. Майката на Васил години наред е разполагала с достъп до свръх секретна и важна информация до която не са допускани случайни лица. Оказва се обаче, че и дядото на Васил по майчина линия Цеко Вельов Цеков е кадрови служител на МВР – Видин.

Васил можеше да обяви сам тази информация и да бъде открит и честен със софиянци, а не обществото да събира за него и семейството му факти от различни странични източници- трохичка по трохичка. Така се създава възможност и за подвеждане и за допускане на неточности, включително и за раждане на фалшиви новини, смята Андреев.

Той е изненадан и от отговорите, които Васил Терзиев дава в почти всичките си интервюта досега – претендира за пълно отваряне на досиетата, за да нямало повече тайни и злоупотреби.

Но този млад човек си противоречи тежко – повече от месец Терзиев мълчи за призива на разследващия журналист и издател на сайта desebg.com Христо Христов. Той призова Васил, след като няма от какво да се притеснява и да крие заедно с баща му Александър и чичо му Павел да дадат достъп на изследователи до кадровите досиета на бащите си – партизаните генерали Васил и Тодор, но и до собствените си. Те не са публично отворени и достъпни и могат да бъдат прочетени само с тяхно съгласие. До този момент Васил, баща му и чичо му мълчат, а претендират за пълно осветяване. Сега младият бизнесмен трябва да поиска същото и от майка си. Нейното кадрово дело и на баща й Цеко вероятно са не по-малко интересни, казва Андреев. Но фактът, че Васил мълчи по тази тема и не иска изобщо да я коментира показва недвусмислено неувереност и притеснение, от това което се крие в архивите.

Той настоява още веднъж лидерите на ПП и основно на ДБ да преосмислят кандидатурата на Терзиев, защото е компрометирана и е подигравка с десния електорат и жертвите на комунизма. С тази съмнителна кандидатура те реално рекетират и изнасилва десния избирател в София, казва Методи Андреев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече