Вежди сърдит на Бойко, заминава на море

0

Скулпторът финтира ГЕРБ с напускането на партията и парламента, отдава се на изкуството

Изненадващо в сряда сутринта Вежди Рашидов финтира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и обяви, че сам си тръгва от парламента и подава оставка като народен представител. Това се случи само ден след като депутати от партията се разграничиха от него и го накараха да се оттегли като председател на Комисията по културата и медии. Обиден на своите, именитият скулптор реши сам да си тръгне – и от парламента, и от ГЕРБ.

Оставката на Рашидов никак не се харесала на лидера на ГЕРБ, за когото е по-удобно бившият министър да си остане кротко в парламента под негов надзор. Вежди обаче решил сам да приключи политическата си кариера и да не се занимава повече с вече бившата си партия, а да си гледа изкуството. Депутати разказват, че той се обадил на председателката на парламентарната група Десислава Атанасова и просто обявил решението си, но подкрепил тезата си и с неособено лицеприятни епитети по адрес на обединението с ПП-ДБ, което е трън в очите не само на Рашидов, но и на други избраници от ГЕРБ, които смятат, че така партията се самозакопава, и то преди местни избори.


Оставката му е депозирана в деловодството на събранието, а депутатите отсега потриват ръце за дебата наесен, който се очаква да се развихри по време на гласуването на напускането му. От ПП били помолени от Борисов и Десислава Атанасова да не атакуват остро Рашидов от трибуната, научи „Уикенд”, а с такава молба Борисов се обърнал още когато Вежди сгафи и към лидера Кирил Петков. Причината е, че заради скандала „Дебора” от ПП атакуваха Борисов, като му намериха косвена връзка с изверга Георги Николаеов, което предизвика поредната разправия в уж добре споената коалиция. След изцепката на Вежди, именно заради молбата на Борисов, от ПП замълчаха по темата и се ограничиха до лаконични коментари, че „казаното е възмутително, но той се извини”.


Въпреки всичко, 71-годишният министър на културата в две от правителствата на Бойко Борисов бил сърдит на лидера на ГЕРБ. Той считал, че е предаден от него, както и от някои от депутатите, които побързали да го заклеймят. Най-усърдна била Деница Сачева, която в разговор с депутати излъгала, че отстраняването на хлевоустия Вежди е по настояване на американското посолство. В първите си изявления след напускането на парламента, ГЕРБ и политиката, Рашидов не скри разочарованието си и обяви, че е допуснал грешка, като е гласувал за съвместното управление на партията си с коалицията ПП-ДБ.


„Какви планове да имам занапред? Аз съм творец, ще се занимавам с изкуство”, отсече Вежди пред „Уикенд”. И обяви, че заминава на море, тъй като не е почивал от миналото лято.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече