Мария Габриел пристана на „Промяната”

0

Външният министър залепена за премиера Денков, отказва на своите ходатайства и поръчки

Ренегат! Предателка! Такива епитети заваляли наскоро към външния министър Мария Габриел от партия ГЕРБ заради необичайната й близост с премиера Николай Денков и отказа й да ходатайства на депутати и активисти на Бойковата партия, научи „Уикенд”.

От известно време бившият еврокомисар и бъдещ премиер на ротация се сближила изключително много с министър-председателя и част от екипа на „Продължаваме Промяната” в кабинета, а на доскорошната си партия обърнала гръб. Габриел вече не отговаряла на обажданията на депутати от партията, която я направи вицепремиер, а когато го правела, категорично била против да им ходатайства за услуги или да лобира пред колегите си министри за определени назначения и поръчки, разказаха вбесени народни представители от ГЕРБ.


Според депутати, Габриел е предала хората си и лидера Бойко Борисов, и е погледнала алчно на властта, като се опитала да си уреди топло място и занапред в екипа на „Промяната”. Говори се, че когато станела премиер, родената в Хаджидимово госпожа дори щяла да продължи да назначава хора на Кирил Петков и Асен Василев на ключови места, тъй като била пристанала на партията им, а Бойко Борисов щял да остане с пръст в уста. „Промяната” пък щяла да остане на власт чрез нея, измествайки ГЕРБ въпреки уж договорената ротация, гласи сочната политическа интрига.
Много от избраниците са категорични, че е необичайно почти всеки ден Мария Габриел да стои поне по един час на затворени врати в кабинета на премиера Николай Денков, като двамата обсъждали на четири очи рокади по високите етажи и винаги в полза на ПП-ДБ, а след това бившият еврокомисар да отрязвала бившите си колеги от партията за всяко тяхно искане. „Има си премиер, аз не мога да взимам решения за назначения, нито да се меся”, оправдавала се дежурно Габриел на всяко искане да се „подпомогне” близък до ГЕРБ с пост или служба. На други депутати и активисти пък дори не вдигала телефона или затваряла, оплакаха се обидени хората на Бойко Борисов. Те се безпокоят, че Габриел си е оплела така кошницата, че дори и след ротацията ПП ще продължи да управлява в нейно лице, тъй като, преминала в техните редици, бившият еврокомисар щяла да брани и техните хора и интереси.


В партията на Борисов доста хора са разтревожени от извъртането на Мария Габриел в полза на „Продължаваме промяната”
и се дразнели остро на постоянното й защитаване на премиера Денков от всякакви нападки от страна на коалиционния партньор. Други пък твърдят, че поведението на Габриел е хитър ход от страна на лидера Бойко Борисов, който й дал роля, която тя играела добре – на ренегат, който обаче имал уши и очи за всичко в правителството и се отчитал единствено на него. Лидерът на ГЕРБ използвал Мария Габриел като троянски кон в редиците на „Промяната”, за да вижда и чува зад стените на Министерски съвет, където тя е единственият му представител, а поведението й на отричаща доскорошните си покровители от ГЕРБ било с цел да притъпи бдителността на Кирил и Асен.


До неотдавна се знаеше, че Мария Габриел е един от най-лоялните и верни кадри на Бойко Борисов и въпреки че заради него се прости с космическа заплата в ЕК и висок пост, тя била наясно на кого дължи всичко, което е постигнала днес. Затова и мнозина не могат да повярват, че изведнъж бившият еврокомисар е видяла политическа реализация в ПП и е готова да загърби партията, която я превърна в милионерка и й даде власт, за която родената в с. Хаджидимово амбиция дори не е сънувала.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече