Роми клали зам.-министъра на МВР Кирил Ценкин

0

Преди да заеме високия пост, той е бодигард на Кирил Петков

Кирил Ценкин, който неотдавна беше назначен за зам.-министър на вътрешните работи, преди години е претърпял тежък инцидент. Това разказват пред „Уикенд” запознати с премеждието.

При гостуване в родния му град Гоце Делчев, младият Ценкин отишъл вечерта в заведение. Там обаче възникнала разправия между посетители. Според източниците ни става въпрос за цигани, които се държали доста агресивно. Уж не се стигнало до скандал, уж управата на заведението потушила конфликта, но опонентите на днешния зам.-министър го причакали на излизане. Там му нанесли прободна рана, припомнят си източниците си. По техни спомени Ценкин е спасен от лекарите в болницата в Гоце Делчев.


След преживяното зам.-министърът вероятно ще бъде по-чувствителен и нетърпим към подобни на пръв поглед битови инциденти, с които обаче изобилства ежедневието. „Тази история – продължават източниците ни – показва, че никой не е застрахован, всеки в определен момент може да бъде жертва.”


Преди да заеме високия пост в МВР, Кирил Ценкин е бодигард на Кирил Петков. Дори политическите противници на Петков побързаха да акцентират върху този факт, който според тях потвърждавал, че „Продължаваме промяната” са всъщност „затворено общество”.
Така или иначе, цялата кариера на Ценкин досега е преминала в НСО. Там е бил на различни позиции, като в силните години на Цветан Цветанов като вътрешен министър е бил в охраната му. Ценкин, който на младини е бил състезател по хандбал, е завършил Спорната академия, има и магистратура във Военната Академия „Г. С. Раковски”. Той има брат, който също е охранител. Според запознати работи като личен бодигард на бивш министър от ГЕРБ.
Назначението на Кирил Ценкин е повод за нестихващи коментари специално в полицейската дирекция в Благоевград. Шефът на въпросната дирекция Георги Кандев е съгражданин и почти връстник на новия зам.-министър. Подчинените на Кандев считат, че по тази линия той щял да си запази мястото, каквито и чистки да се правят в МВР.


Гоце Делчев може и да не е голям град по брой на населението, но явно е много специално място, понеже но не спира да излъчва ръководни кадри. Досега преобладаваха жените и то високопоставени обвинителки. Някогашният Неврокоп е родно място на бившата говорителка на главния прокурор Сийка Милева, зам.-главната прокурорка Десислава Пиронева, а също и на Антоанета Панчева, говорителката на Градската прокуратура. И трите са възпитаничките на юридическия факултет на ЮЗУ, като според запознати са учили по времето на основателя на тази специалност в Благоевград Александър Воденичаров, приживе дал дипломи на не един и два випуска прависти. Най-висок кариерен скок обаче е отбелязала родената в съседното на Гоце Делчев – Хаджидимово Мария Габриел, която вече отметна поста на еврокомисар, сега е външен министър и бъдещ ротационен премиер. Но да не подценяваме и кариерния скок на Ценкин, който от шеф на екип от 4-ма охранители в НСО вече е зам.-министър и то на вътрешните работи, като под него са него са към 60 000 служители.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече