Бачийски разпали война между „Промяната” и десните

0

Асен Василев настоял за номинацията на депутата, можел да си плати сам кампанията.

Същинска война разпали обявената за Бургас кандидатура на депутата Константин Бачйиски от ПП между партньорите от „Промяната” и ДБ. Двете формации, които са в коалиция, очевидно ще се явят заедно само на вота в София, цъкат с език активисти на ДСБ, с които „Уикенд” разговаря.

Причината е, че ДБ натискали отдавна в Бургас да бъде издигнат Димитър Найденов, който се прочу с десанта в Росенец заедно с Иво Мирчев и Христо Иванов. Десните изпаднали в ступор, когато внезапно партньорите им посочили депутата и бивш съветник Бачийски за собствена номинация и така пратили коалиционната етика по дяволите.


За Бачийски настояли едновременно и Кирил Петков, и Асен Василев, всеки с различен мотив, научи още „Уикенд”. Петков искал да се „отблагодари” на верния избраник, с чиято партия „Средна европейска класа” хората на ПП спечелиха първите си избори с нейната регистрация, а Василев имал обичайния мотив – Бачийски е успешен бизнесмен и можел сам да си финансира кампанията и да не иска пари от касичката на ПП. С подобен мотив Асен Василев натискаше до дупка и Васил Терзиев да е кандидатът на ПП-ДБ за столицата.


Шамарът на „Промяната” към партньорите с номинацията на Бачийски обаче разпалила още по-голямо напрежение по градове. Не само Бургас е разцепен, а двете формации отсега се карали за Русе, Варна и Пловдив. Вбесените десни се заканили, че ще си издигат свои кметове, щом ПП отсега имала собствени фаворити, които не били в сметките на десницата, разказаха ядосани депутатите на Христо Иванов. В Русе от ПП искат да номинират любимката на бившия министър Николай Събев – адвокат Рена Христова, а от ДБ настояват да се издигне депутата Иван Белчев. В Пловдив пък разцеплението е дори тройно, след като ДБ се разединили в мнението си кой да е кандидат. Хората на ДСБ искали начело на града да е бившият губернатор Йордан Иванов, а ДБ – депутата Манол Пейков. От „Промяната” пък бутали напред в града на тепетата депутата от собствената си квота Росен Костурков. Според десните Манол Пейков имал най-голям шанс като силно разпознаваемо лице.
Война се очертава и във Варна, където от „Промяната” не гледали с добро око на готвената от ДБ номинация на Стела Николова, въпреки че дамата събра рекорден брой преференции в морската столица и влезе в парламента. Хората на Кирил и Асен натискали кандидатът да е Благомир Коцев, когото „дърпат” нагоре още от зимата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече