Борисов връща Димитър Николов на бял кон?

0

Бойко в ужас да не изгуби и морския град, след като се отказа от столицата

Димитър Николов, кметът на Бургас, отново е на дневен ред в сърцата на ГЕРБ. Активът на партията единодушно обяви на 27 юли, че номинира Николов за кандидат-кмет наесен, въпреки че лидерът Бойко Борисов го бе „разжалвал” и обявил, че няма да се състезава от партията за кметския престол на 29 октомври заради прекомерно много изкарани мандати на власт.

Същата ситуация Борисов обяви и за столицата, където Йорданка Фандъкова няма да се издига повече за градоначалник. И докато ГЕРБ-София прегърнаха идеята с апломб, то бургаската структура напук номинира Николов за пореден успешен мандат, без значение от исканията на председателя си. И Борисов дал заден ход, а Николов отново е в играта на ГЕРБ, след като се понесоха слухове, че е упорито ухажван от президента Румен Радев да се кандидатира като независим с негласната му, но солидна подкрепа. Преди месеци кметът на Бургас се бил заканил, че отива на избори дори без досегашната си партия, тъй като рейтингът му в града е феноменален – над 60%, а избирателите и то не само от ГЕРБ, го одобряват. Говореше се, че досегашният управник на морския град дори ще се кандидатира като независим. И заваляли изкусителни предложения от други партии, а не само от сателитите на президента.


Паникьосан от категоричната загуба в София, която му вещаят социолози, Борисов премислил идеята успешният му кмет Димитър Николов да не „играе” от ГЕРБ и да падне в ръцете на опонентите му и в момента лидерът води трескави разговори да убеди обидения кмет да не се прехвърля под крилото на друга формация.

Без Николов, ГЕРБ ще изгубят категорично и един от най-важните градове в страната, а партията вече е наясно, че в столицата няма как да има победител. С номинациите за кандидати на другите областни градове, кои

то текат в момента, партията почти няма шансове за категорична победа от първи тур.
Според депутати от ГЕРБ, с които „Уикенд” разговаря, лидерът им не е против кметовете да управляват без ограничение в мандатите, което показал ясно по време на дебатите за промени в Конституцията. От ПП искаха кметовете да имат максимум два мандата, което Борисов, който настояваше през 2019 г. те да са ограничени до 3 мандата максимум, отказа да подкрепи. Типично за лидера на ГЕРБ ограниченията щели да действат само за управници, посочени от него, като в случая с Йорданка Фандъкова и жестоко съжалявал, че е споменал и името на Николов редом с нея, когато коментирал орязване на мандатите.


Друга драма с издигането на Димитър Николов бил и слух, че ПП преди месеци се опитвали да ухажват зад гърба на коалиционния си партньор най-успешният им кмет, научи „Уикенд”. В крайна сметка ПП се спряха на депутата Константин Бачийски, след като ГЕРБ скръцнали със зъби, а лидерът си сменил мнението на 180 градуса.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече