Вежди разнасял слухове за апартамента на „Мис Бикини“ в Истанбул, Бойко бесен

0

Вежди Рашидов се оттегли безславно от ГЕРБ, парламента и политиката след като изрече нецензурни думи срещу жертвите на домашно насилие при забравени включени микрофони в Народното събрание. Това е официалният повод. Запознати обаче твърдят, че истинската причина за тази раздяла е друга – без да иска, той издал важна тайна. Според източниците ни самият Бойко Борисов бил непреклонен, че няма да прости на Рашидов.

Намеква се още, че тайната имала отношение към разследването, което бившият главен прокурор Иван Гешев започна срещу Бейзад Яхя, баща на депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов и управител на ловно стопанство „Паламара”. През февруари 2022 г. при обиски в имоти, свързани с Яхя, ченгетата бяха намерили над 100 документа за парични заеми, банкови извлечения и преводни нареждания, включително и 2 диска с надпис „Таиб Ердоган”. Бившият горски и ловен шеф, според прокуратурата, изнесъл в Турция 300 млн. лв. и купил луксозно жилище, в което се пренесла Борислава Йовчева, известна като „Мис Бикини”, след като напуснала Барселона с детето си. Според запознати обаче младата жена от години е агентка на Европол и колкото да я атакуват в България, на практика е абсолютно недосегаема, писа „Уикенд“.


Заплитането на историята тръгва от 2018 г. Тогава като премиер Бойко Борисов и Вежди Рашидов, в ролята му на шеф на парламентарната комисия по култура, са на официално посещение в Истанбул за откриването на реставрираната църква „Св. Стефан”. Двамата се срещат с президента на Турция Реджеп Ердоган и премиера на страната Бинали Йълдъръм, а в ролята на  преводач се изявява Вежди Рашидов. И така покрай посещение в Истанбул той дочува нещо за апартамента в Истанбул, а години по-късно този слух е изваден от бившия главен прокурор Гешев. Не е ясно дали точно сладкодумният Вежди Рашидов е споделил нещо за апартамента, без да иска, или информацията е изтекла по друг канал.


Борисов обаче се разгневил и заподозрял скулптора, твърдят запознати. Затова забранил на депутатите и по-първите партийци от ГЕРБ да комуникират с Рашидов. Дори били проверени и телефоните на някои от важните фигури от парламентарната група да не би да си разменят съобщения с низвергнатия творец. Борисов заявил, че който смята да поддържа връзки със скулптора, направо да си събира багажа и да се маха от ГЕРБ.


Да припомним, че още докато беше в кабинета си като главен обвинител, Иван Гешев даде да се разбере, че е изпратено искане за правна помощ до Турция, за да се установят сметките, имотите и преминаването през граница на Борислава Йовчева и Бейзад Яхя. За милионите, приготвени за мистериозния апартамент, пък беше съобщено, че са били депозирани в „Зираат банк”.
Делото, за което прокуратурата съобщи доста екзалтирано преди време, е за организирана престъпна група, която действала от октомври 2012-а до декември 2015 г. с цел пране на пари. Не е ясно обаче нито от колко души е тази група, нито пък, според запознати, има опасност агентка на Европол да бъде изправена за разпити и показания.


Самият Вежди Рашидов след като се раздели с ГЕРБ, парламента и политиката, не скри огорчението си от довчерашните си съпартийци, които не само не направиха никакво усилие да го защитят след коментара му за жертвите на домашно насилие, а направо му посочиха вратата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече