Съсед го плаши с убийство: Фотографът Йордан Йорданов – Дълес, работил с Лепа Брена, трепери за живота си

0

Прочутият светски фотограф Йордан Йорданов-Дълес, любим на сръбската фолк легенда Лепа Брена, трепери за живота си! Майсторът на обектива се притеснява от ескалация на конфликта си със съсед, който притежава законно оръжие, а вече няколко пъти го е заплашвал, че ще го гръмне.

Враждата между Дълес и съседа му Николай Недков от бялослатинското село Попица е от години. По неписано правило, той възниква заради пари и се точи с години във времето. От време на време комшийските отношения се заглаждат, но нещо се случва, пламва искра и скандалите се подновяват с пълна сила.


Преди дни двамата мъже отново си разменили остри реплики. Йордан се прибирал с колата си и жената, с която от години живее на семейни начала. Псувал дупките по пътя и проклетисвал, че годините минават, а ремонти не се правят.


В един момент Николай се изпречил пред него и рекъл: „Недей да ме псуваш на майка, защото ще те гръмна и ще ти чукам жената!”. Фотографът се направи на разсеян и го подминал като непознат. Въпреки това нервите му кипнали, нивото на кръвната му захар се покачило, едва се овладял да не отговори. Притесненията му се увеличили, защото и друг път бил плашен от комшията си, който работел в охранителна фирма, макар че бил на инвалидна пенсия. Йордан подал жалба в полицията, защото се притеснявал, че нещо лошо може да се случи.
„Притеснен съм, защото като охранител може би има оръжие и като нищо може наистина да ме гръмне. Не зная какво е в главата му, той е особен човек. От години не искам да разговарям с него, не бих желал и да го виждам, но няма как. Дано униформените успеят да го вразумят”, разказва пред „Уикенд” Йордан Йорданов.


Враждата започнала преди повече от 9 години, когато бащата на Йордан дал пари на заем на своя съсед. Николай му поискал 5000 лева, за да не го пречукат някакви лихвари, на които дължал пари.
Дълес снимал репортаж около паметника „Александър Невски” в София, когато мобилният му телефон прозвънял. Отсреща бил баща му. Възрастният мъж, казал че ще услужи на комшията като изтегли кредит, а комшийката, която работела в старчески дом, щяла да внася парите. Но бащата починал, а дълговете останали за сина. След месец той бил „налазен” и от ЧСИ, който заплашил, че ще му опише цялата покъщнина барабар с къщата.


Йордан опитал да разговаря със съседа си и да го убеди, че трябва да намери начин и да започне да внася парите. Онзи се съгласил и почнал да внася до изплащането на главницата. Останали обаче 37 вноски, които не били направени, а и комшията нямал никакво намерение да погасява кредит, който не бил на негово име, макар че реално той и жена му взели парите.


„Реших, че не съм длъжен да подарявам пари на съседите и че трябва да ги убедя да плащат. Тогава Николай ми отговори: „Да, трябва да плащаме, обаче баща ти лови моята жена за задника”. Мен това изобщо не ме интересува. Татко, лека му пръст, да я е ловил, където си иска. Аз настоявам да си държат на думата и да погасяват задълженията.


Тогавашната жена, която беше ходила дори с баща ми в банката, за да уредят нещата, вече е омъжена за друг човек. У наше село е така. Има хора, които се женят по много пъти. Пред служителката в банката бившата вече жена на съседа казала, че е снаха на баща ми. Виждате ли каква наглост?! И как татко е заблуден, че тя наистина ще покрива неговия дълг, защото е читава и работлива жена! Дори го беше закарала с кола до банката. Е, забравила бе да му благодари за услугата, но може би е бързала. После двамата живяха на квартири. След това се разделиха. Нямат деца.


Съседът ми се жени няколко пъти. Има голямо самочувствие, обича да послъгва, поправя телевизори на хора, пък забравя да им ги връща. Всички го знаем какъв е, но го търпим. Обаче взе да става нетърпим. Ходи и говори, че ще ме гръмне, но пари нямало да видя от него. Как ще разрешим казуса, не зная, но съм притеснен, че наистина може да го направи”, обяснява Дълес, който е пенсионер и от години снима не толкова за работа, колкото за удоволствие по разни фотопленери. Преди това е работил в популярната агенция „Булфото”, във Фабриката за ски в Чепеларе също е снимал. Негови фотоси са публикувани в различни издания по света. Член е на Асоциацията на професионалните фотографи и се ползва с международна известност.
Той е и личен фотограф на Лепа Брена, с която съдбата го среща при първото й идване у нас през 1993 г. Тогава Йордан направил куп снимки на югозвездата и бил помолен от импресарката й Ката Томович да изпрати няколко кадъра. След това се видели при бизнесмена Петър Лашов – Лепа му била на гости. Минало се време и импресарката Ката му се обадила по телефона. Попитала го дали иска да играе шейха при гостуването на певицата в зала „Арена Армеец”. Дълес се съгласил и танцувал преоблечен като шейх на парчето „Шейхи, шейхи”.


„Лепа Брена не приказва с всеки. Над нещата е и не се чуваме с нея. Само с Ката поддържаме връзка, при това на празници. Бизнес планове и проекти нямаме. Лепа шейхове може да намери много. А парчето „Шейхи, шейхи” вече не го включва дори в концепцията си за музика”, казва фотографът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече