Нов чадър: Българската европрокурорка пристана на Румен Радев

0

Протежето на Пламен Бобоков и Кирил Петков – Теодора Георгиева, ритна кросното заради нови кариерни перспективи

Скандалната българска европрокурорка Теодора Георгиева, заела поста в разрез с класирането си на конкурса в Люксембург, е заразяла доскорошните си покровители в лицето на Кирил Петков и един от двамата подсъдими братя Бобокови – Пламен Бобоков, и е пристанала на президента Румен Радев. Това съобщават пред „Уикенд” близки до юридическите кръгове и до държавния глава хора след поредица от събития през последните дни.

Най-крещящият повод да установяват политическата преориентация на Георгиева е фактът, че на фона на трескавата активност на европрокуратурата, в нейното деловодство са замразени два сигнала срещу президентските секретари Пламен Узунов и Николай Копринков, които дори не са заведени и де факто не съществуват в правния свят.


Запознати от тамошните канцеларии са категорични, че сигналите се потулват именно от Теодора Георгиева, и то докато патронът й Лаура Кьовеши арестува, както се съобщава у нас, двама „за подозрения в злоупотреби с едвросредства“ по железопътни проекти, съпроводени с претърсвания в 6 офиса на НКЖИ, и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров за злоупотреби с eвропари.


След намесата на Теодора Георгиева поне засега нищо подобно не грози Пламен Узунов, който бе уличен и арестуван за търговия с влияние заради есемес контактите си с Пламен Бобоков и наставленията на последния какви посланици да се назначават. Както и Николай Копринков, за когото се твърди, че е първи кадровик на президентството и когото Радев преди време едва не изгонил заради множество сигнали срещу него.


За сметка за това напоследък Георгиева плътно се е прилепила до Радев, тъй като скандалното развитие на политическата сцена около съставянето и управлението на правителството на ППДБ и ГЕРБ-СДС й подсказвало, че повече едва ли ще може да разчита на досегашния си закрилник Кирил Петков, както споделила пред близки. Подобна била ситуацията и с другият й трамплин в кариерата на европрокурор – Пламен Бобоков. Очевидно покрай Пламен Узунов Бобоков се е чувствал много близък с президента, както демонстрира и при откриването на експозицията на Владимир Димитров-Майстора в „Квадрат 500“ преди повече от година. Но преди месеци пък обяви, че отношенията му с Радев са охладнели. А междувременно бе засечен да влиза в икономическото министерство по времето, когато то бе оглавявано от Кирил Петков в едно от служебните правителства на Радев.


С днешна дата разривът между президента и протежетата му Кирил Петков и Асен Василев обаче е недвусмислен още от момента, в който държавния глава открито нарече управлението им „шарлатания“, а впоследствие посъветва кандидатът им за премиер Николай Денков да не реализира мандата им за правителство.
В тази критична ситуация именно правосъдния министър от служебното правителство на Радев – Крум Зарков, който вече е и секретар по правните въпроси на президента, даде бленуваната сграда на българския клон на европрокуратурата. За потрес на всички това беше емблематичната за демокрацията и СДС сграда на столичната ул. „Раковски“ 134.


По последна информация обаче Теодора Георгиева е отказала да стопанисва сградата, още повече, че според регламентът на европрокуратурата тя няма право на това. Както няма право и да назначава чиновници в българския й клон, въпреки че не само го прави, но и ги уволнява. Нито пък е въвела принципа на случайно разпределение на дела, взривил куп скандали у нас, а ги раздава по собствено усмотрение. С НКЖИ например се разпорежда не по-малко скандалният заместник на Георгиева – Димитър Беличев.


По неизвестни причини Георгиева отказва да предостави и доклада от одита на дейността й на българска територия, предизвикан след поредица от жалби срещу нейните методи от София в Люксембург. Документът би трябвало да е публичен и да се намира на сайта на Европрокуратурата, където се обявяват всичките й акции, включително и в България, но такъв липсва. Информирани съобщават, че докладът се укрива именно по настояване на Георгиева, която се канела, ако все пак види бял свят, да започне да се оправдава, че е строга, но справедлива и принципна, както сочат последните действия на европрокуратурата у нас, и затова е обект на нападки от страна на местните служители на институцията.


Според запознати сегашната активност на европрокуратурата у нас е предизвикана не само от предстоящите местни избори, но и заради желанието да бъде заметено под килима и изпълнението на една обществена поръчка за 1000 автомобили, която е обявена по времето на Кирил Петков, но е завършена при последния служебен министър Гълъб Донев. Теодора Георгиева била готова с радост да сложи главата на Петков на дръвника, но не искала да влиза в конфликт с президента, на когото оттук нататък разчитала, включително и за амбициите си при избор на нов редовен главен прокурор да се бори за поста. Нещо, за което оттук нататък вече не могат да й помогнат нито Кирил Петков, нито Пламен Бобоков, под чието крило нейният мъж Васил Георгиев става и до ден днешен е зам.-външен министър, а тя беше пласирана като български европрокурор, без да има право на това и в остър конфликт на интереси заради позицията на съпруга си, бивш служител на Бобокови.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.