Нов чадър: Българската европрокурорка пристана на Румен Радев

0

Протежето на Пламен Бобоков и Кирил Петков – Теодора Георгиева, ритна кросното заради нови кариерни перспективи

Скандалната българска европрокурорка Теодора Георгиева, заела поста в разрез с класирането си на конкурса в Люксембург, е заразяла доскорошните си покровители в лицето на Кирил Петков и един от двамата подсъдими братя Бобокови – Пламен Бобоков, и е пристанала на президента Румен Радев. Това съобщават пред „Уикенд” близки до юридическите кръгове и до държавния глава хора след поредица от събития през последните дни.

Най-крещящият повод да установяват политическата преориентация на Георгиева е фактът, че на фона на трескавата активност на европрокуратурата, в нейното деловодство са замразени два сигнала срещу президентските секретари Пламен Узунов и Николай Копринков, които дори не са заведени и де факто не съществуват в правния свят.


Запознати от тамошните канцеларии са категорични, че сигналите се потулват именно от Теодора Георгиева, и то докато патронът й Лаура Кьовеши арестува, както се съобщава у нас, двама „за подозрения в злоупотреби с едвросредства“ по железопътни проекти, съпроводени с претърсвания в 6 офиса на НКЖИ, и кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров за злоупотреби с eвропари.


След намесата на Теодора Георгиева поне засега нищо подобно не грози Пламен Узунов, който бе уличен и арестуван за търговия с влияние заради есемес контактите си с Пламен Бобоков и наставленията на последния какви посланици да се назначават. Както и Николай Копринков, за когото се твърди, че е първи кадровик на президентството и когото Радев преди време едва не изгонил заради множество сигнали срещу него.


За сметка за това напоследък Георгиева плътно се е прилепила до Радев, тъй като скандалното развитие на политическата сцена около съставянето и управлението на правителството на ППДБ и ГЕРБ-СДС й подсказвало, че повече едва ли ще може да разчита на досегашния си закрилник Кирил Петков, както споделила пред близки. Подобна била ситуацията и с другият й трамплин в кариерата на европрокурор – Пламен Бобоков. Очевидно покрай Пламен Узунов Бобоков се е чувствал много близък с президента, както демонстрира и при откриването на експозицията на Владимир Димитров-Майстора в „Квадрат 500“ преди повече от година. Но преди месеци пък обяви, че отношенията му с Радев са охладнели. А междувременно бе засечен да влиза в икономическото министерство по времето, когато то бе оглавявано от Кирил Петков в едно от служебните правителства на Радев.


С днешна дата разривът между президента и протежетата му Кирил Петков и Асен Василев обаче е недвусмислен още от момента, в който държавния глава открито нарече управлението им „шарлатания“, а впоследствие посъветва кандидатът им за премиер Николай Денков да не реализира мандата им за правителство.
В тази критична ситуация именно правосъдния министър от служебното правителство на Радев – Крум Зарков, който вече е и секретар по правните въпроси на президента, даде бленуваната сграда на българския клон на европрокуратурата. За потрес на всички това беше емблематичната за демокрацията и СДС сграда на столичната ул. „Раковски“ 134.


По последна информация обаче Теодора Георгиева е отказала да стопанисва сградата, още повече, че според регламентът на европрокуратурата тя няма право на това. Както няма право и да назначава чиновници в българския й клон, въпреки че не само го прави, но и ги уволнява. Нито пък е въвела принципа на случайно разпределение на дела, взривил куп скандали у нас, а ги раздава по собствено усмотрение. С НКЖИ например се разпорежда не по-малко скандалният заместник на Георгиева – Димитър Беличев.


По неизвестни причини Георгиева отказва да предостави и доклада от одита на дейността й на българска територия, предизвикан след поредица от жалби срещу нейните методи от София в Люксембург. Документът би трябвало да е публичен и да се намира на сайта на Европрокуратурата, където се обявяват всичките й акции, включително и в България, но такъв липсва. Информирани съобщават, че докладът се укрива именно по настояване на Георгиева, която се канела, ако все пак види бял свят, да започне да се оправдава, че е строга, но справедлива и принципна, както сочат последните действия на европрокуратурата у нас, и затова е обект на нападки от страна на местните служители на институцията.


Според запознати сегашната активност на европрокуратурата у нас е предизвикана не само от предстоящите местни избори, но и заради желанието да бъде заметено под килима и изпълнението на една обществена поръчка за 1000 автомобили, която е обявена по времето на Кирил Петков, но е завършена при последния служебен министър Гълъб Донев. Теодора Георгиева била готова с радост да сложи главата на Петков на дръвника, но не искала да влиза в конфликт с президента, на когото оттук нататък разчитала, включително и за амбициите си при избор на нов редовен главен прокурор да се бори за поста. Нещо, за което оттук нататък вече не могат да й помогнат нито Кирил Петков, нито Пламен Бобоков, под чието крило нейният мъж Васил Георгиев става и до ден днешен е зам.-външен министър, а тя беше пласирана като български европрокурор, без да има право на това и в остър конфликт на интереси заради позицията на съпруга си, бивш служител на Бобокови.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече