Скандал! Защо изчезнаха животоспасяващи лекарства?

0

Огромен недостиг на лекарства в аптечната мрежа у нас стресна шефа на здравната комисия в НС Костадин Ангелов. Информацията за действителния мащаб на дефицитите, за които се говори от две години, е подадена от здравния министър проф. Христо Хинков.

Става дума за липсата на 21 медикамента, някои от които дори животоспасяващи, пише в. „Минаха години“. 

„В Комисията по здравеопазване стана ясно, че липсите се дължат основно на паралелен износ от България. Затова вече сигнализирах на министъра на вътрешните работи и председателя на ДАНС с молба да извършат проверки на фирмите, изнесли тези медикаменти. Длъжни сме да осигурим лекарства на българските граждани! Няма държава в света, която да не може да се справи с паралелния износ на медикаменти от собствената ѝ територия. Стига да го пожелае истински“, написа в сигнала си депутатът от ГЕРБ и приложи списък с 21 медикамента, които просто са се изпарили от аптечната мрежа в страната. 

Сред тях са няколко форми на инсулина – за инжекционно приложение, като за част от формите изрично е посочено, че няма никакви данни да се касае за прекъсване и/или забавяне на производствените вериги от страна на фирмите производители на препаратите. За други път се уточнява, че доставките вървят по каналния ред и няма забавяния. Именно това говори, че става въпрос за паралелен износ. 

Известните антидиабетни средства семаглутид, широко и безконтролно доскоро ползвани у нас за отслабване, без да има медицински показания за приложението върху такива пациенти, също не се намират в аптечната мрежа, при условие, че според справката от МЗ няма нарушения на ритъма на доставки от страна на производителя. Липсва и важен медикамент за превенция на инфаркти и инсулти, който е антагонист на определен рецептор, отговорен за слепването на тромбоцитите.

Отделно липсват три вида хепарин, ползван за разреждане на кръвта, включително от бременни жени при установени коагулационни проблеми като тромбофилии.

За тях се посочва, че ги има дори като складови наличности. 

Но и през август не са налични за обикновените пациенти в аптеките.

Отсъства от рафтовете и добре познат антипсихотик на нидерландски производител, а последната му доставка от там е била съвсем скоро – на 8 август т.г.

Две от разновидностите на изключително познатия и в миналото, и днес депакин – за третиране на епилепсия и биполярно разстройство, също са в червения списък за изчезнали препарати. За тях пък МЗ посочва, че чака всеки месец регулярни доставки на десетки хиляди опаковки. И въпреки това го няма.

За капак, отсъства от лекарствената мрежа и един от ключовите антидоти – напоксон. В кюпа е и един от АСЕ медикаментите за сваляне на кръвно при хипертоници, както и препарат за подобряване на коагулацията и оросяването – агапурин, добре познат у нас.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече