Алексей Петров урежда Мишо Бирата с нощен бар

0

През 2011 година Явор Дачков и Кристина Патрашкова огласяват на пресконференция в БТА записи от флашка между тогавашния шеф на митниците Ваньо Танов и Бойко Борисов, писа „Филтър“.

В тях се твърди, че тогавашният премиер настоява да спре митническа проверка във фабриката „Леденика“ на Михаил Михов, известен като Мишо Бирата, която тогава работи без лиценз. Флашката е изпратена тайно от Алексей Петров, без да е ясно как се е сдобил с нея.

Борисов и до днес отрича автентичността на записа.


Още преди това любимо нощно заведение на Алексей Петров е пиано бар „Синатра“ на бул. „Арсеналски“ 5 в столицата, който работи и до днес. Тогава Петров е съветник на Петко Сертов в ДАНС и редовно е посрещан в клуба като добре познат и почетен клиент. Познава персонала и дори някои от певиците. Самият той признава, че е помогнал на собствениците барът да бъде открит, тъй като имали някакви проблеми. Заведението тогава се държи от съпругата на Мишо Бирата Ева и съдружника й в бизнеса Евгени Щерев. Бар „Синатра“ остава любимо място на баретата до края на дните му.

Тъкмо в „Синатра“ президентът Георги Първанов кани Владимир Путин при гостуването му за подписване на договора за „Южен поток“ през 2008 година, преди да бъде обявен така нареченият „Голям шлем“. Барът тогава е строго охраняван от момчета с камуфлажни костюми, които носят снайперови пушки в обемисти калъфи. Цяла вечер прекарват легнали на покрива на заведението.

Присъстват и известни артисти, сред които Аня Пенчева, Веселин Маринов, както и любимият на Путин Николай Расторгуев, фронтмен на група „Любе“, тогава депутат и член на партията „Единна Русия“.

Час преди полунощ в „Синатра“ влизат Георги Първанов със съпругата си Зорка и Владимир Путин, придружен от Йосиф Кобзон. В бара вече са Румен Петков, който по онова време е вътрешен министър, Румен Овчаров и Георги Гергов.

От едната страна на Путин сяда Първанов, а от другата Стефан Данаилов. Актьорът провежда 20-минутен разговор с Путин, а по-късно кани Зорка Първанова на танц. Към компанията по-късно се присъединяват Сергей Станишев, Елена Йончева, както и руският вицепремиер Дмитрий Медведев. Путин пие българско червено вино, а българските му домакини наблягат на уиски. Единствено Йосиф Кобзон предпочита газирана вода.

В един момент Путин дава знак, че иска да си ходи. Всички руснаци като по команда веднага тръгват след него. Снайперистите също се изнасят светкавично. Първанов изпраща гостите и след това се връща, за да остане в „Синатра“ още две часа.
Следващата сутрин обявява, че сме постигнали голям шлем в преговорите с руснаците – газопровод, нефтопровод и една атомна централа. А Путин предишната вечер се озовава в бар, който отваря врати благодарение на Алексей Петров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече