Радев готви нова сглобка

0

Нова сглобка ще замени досегашната веднага след местния вот, довери пред „Галерия“ политик от мнозинството. Разправиите между ПП –ДБ и ГЕРБ добили още по-сериозни измерения, което обнадеждавало загряващите за есен стари нови служебни министри. С някой от тях дори вече били водени разговори.

Бъдещето управление на Радев щяло сериозно да ревизира действията на не-коалицията, твърдят депутати. Налице били не толкова скандални далавери, колкото допуснати поради некомпетентност грешки. Особено щателно щели да бъдат проверявани земеделието, транспорта и енергетиката.

Президентските емисари, обикалящи страната в навечерието на кметската надпревара, успяха да ядосат дори Корнелия Нинова, която разкри плановете на Радев да стъпи в местната власт. Това обаче не попречи на неговите фенове по места да излязат от редиците на БСП, както и на други партии, за да се явят като независими.

Очаква се на предстоящите избори пропрезидентските кметове да бъдат напълно достатъчни, за да подготвят следващите парламентарни избори. Политици и наблюдатели прогнозират, че те отново ще са предсрочни- веднага след месните.

Очаква се конфликтът между Бойко Борисов и Кирил Петков да се задълбочи и това да доведе до разпад на крехкото мнозинство. Втвърдяването на тона на Радев, който в словото си по повод Шипченската епопея отправи силни упреци към политиците, се дължало именно на амбициите му да се вклини и да се възползва максимално от ситуацията.

Една от целите на сегашните управляващи беше да лишат президента от възможността да спира правителствените предложения за главен секретар на МВР и за шефове на службите. Това засега все още не е направено, но се видя колко важен за Радев е сегашният главсек на МВР. Човекът на този пост има сериозен достъп до информация и бил особено полезен, ако следващото служебно правителство се за заеме с ревизия на министрите от сглобката.

ПП-ДБ И ГЕРБ изглежда доскоро имаха в лицето на Радев общ враг, но към момента изглежда, че Борисов по-скоро би искал да запази добрите си отношения с държавния глава, отколкото да влезе в пряка конфронтация с него.

Ако обаче сегашния Парламент промени няколко закона – за МВР, за ДАНС, ДАР и за военното разузнаване, ще отреже мераците на Радев да контролира всичко в държавата. Поведението на ГЕРБ по тази линия ще бъде красноречиво, за бъдещето на сглобката – дали тя ще дочака планираната ротация или ще се сбъднат прогнозите за нейния разпад наесен.

Обявеното от Радев на Шипка движение „3 март“ вероятно е поредната му заявка за преки политически действия.

Тя обаче беше критикувана от наблюдатели като не е особено подходяща за държавен глава, който по Конституция трябва да е обединител, а не да застава срещу политическите виждания на част от обществото.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече