Депутат от ПП внася законови промени за изолация на Радев

0

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Явор Божанков обяви на страницата си във „Фейсбук“, че ще внесе законодателни промени, с които да се ограничат прамощията на президента, за да се възстанови балансът между властта.

„Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи“, написа Явор Божанков. В миналото Народно събрание той беше депутат от БСП, но бе изключен след като гласува за изпращането на военна помощ на Украйна.

Освен преразглеждане на президентските квоти, проектът „Божанков“ предвижда още законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.

Явор Божанов

Преди дни премиерът акад. Николай Денков съобщи, че по времето на служебните правителства на Румен Радев са сменени около 7000 служители в държавната администрация.

В същото време президентът отказа да направи смяна на главния секретар на МВР Петър Тодоров, въпреки искането на кабинета, но в крайна сметка Тодоров сам подаде оставка.

 По този повод Явор Божанков дава пример как работи сега моделът – Министерски съвет предлага, а президентът назначава с указ дадена длъжност.

„Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа – власт, власт възпира“, аргументира се Явор Божанков.

Той посочва, че промените, които ще предложи, включват назначенията в Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. „И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно“, допълва депутатът, цитиран от „Медияпул“. 

Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по различно време и в различни легислатури, за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор.

Божанков признава, че „това Народно събрание върви към промени в Конституцията, но процедурата е тежка а мнозинствата – несигурни“.

За своя закопроект той ще търси подкрепа от парламентарната си група, „след това от останалите парламентарни групи“.

Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава, казва в заключение Явор Божанков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече