Държавата на ужасите: 69-годишният Николай напусна Каравелово, прахът от потопа го убива

0

„Още боледувам година след потопа. Не съм добре. Напуснах Каравелово преди 8 месеца и се преместих в Асеновград. След потопа в селото има много прах, който ме убива.“

Това разказа пред „България Днес“ 69-годишният Николай Ужиканов една година след бедствието, което сполетя карловските села на 2 септември 2022 г.

Преди наводнението Николай живеел със съпругата си Румяна и 92-годишната си тъща Стефка. Тримата се справяли заедно с трудностите и си помагали. Николай е с две сърдечни операции, но бил глава на семейството и заедно гледали куче, кокошки и пчелички. Когато селото им бе залято, те загубиха една трета от всичко.

Каравелово не се плаши от потоп

„Кучето се качи нависоко и оцеля, но за кокошките и пчеличките плаках много. От 9 кошера три останаха, а няколко от тях намерихме обърнати и потрошени в съседите. От 25 кокошки 9 оцеляха, разказа пред „България Днес“ баба Стефка.

След потопа Ужиканов едва изринал колата си от двора, която тежи два тона. От праха, усилената работа и напрежението здравето му се влошило, затова бил принуден да постъпи спешно за лечение в Асеновград.

„Много пострадах от праха. Имам две сърдечни операции и ако бях останал при жена ми и баба Стефка, вече нямаше да съм между живите. Едва ходя, но трябва да се оправям сам, защото съпругата ми трябва постоянно да се грижи за майка си“, с мъка сподели Николай.

Мъжът разказа, че в момента селището е като по време на война – разкопано и с прах до небесата. Има и зловонна смрад, а улиците са пълни с дупки.

„Нищо не е довършено и ако завали отново, нещата ще се повторят. Аз се отървах и никога повече няма да се върна в Каравелово, но съпругата ми и тъщата ми останаха да берат плодовете на нехаещата държава“, каза разочарованият мъж.

Източник: България Днес

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече