Хрантутници: За малко над 3 месеца работа, депутатите със 100 неизвинени

0

Общо 100 неизвинени отсъствия са натрупали депутатите за три месеца и половина работа. Това става ясно от справка на сайта на Народното събрание, където се публикуват данни кой депутат кога не е присъствал в пленарната зала или на заседание на някоя от ресорните комисии.

Те са направени от 81 народни избраници. С най-много отсъствия са шестима депутати. Трима от тях са от ГЕРБ-СДС – Любен Дилов, Даниел Митов и Красен Кралев. Другите трима са от редиците на групата на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) – Явор Божанков, Ванина Вецина и Петър Петров. Всички имат по 3 неизвинени. Изключение прави само Дилов, който е натрупал 4. Една от причините е, че той положи клетва със закъснение на старта на НС в средата на април заради пътуване в чужбина.

Около 70 от всички отсъствия са направени в един и същи ден – на 23 юни. Тогава бе една от поредните кризи в отношенията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. В този ден ПП и ДБ напуснаха пленарната зала и заплашиха, че ще бойкотират заседанието на парламента. Причината – по бързата процедура бяха внесени правилата за избор на шефове на БНБ, Сметната палата и НЗОК, без предварително да е съгласувано с ПП-ДБ. Само ден по-рано те искаха изслушване на правосъдния министър Атанас Славов в правната комисия заради избора на Борислав Сарафов като временно изпълняващ длъжността главен прокурор. Това не бе допуснато, а ПП-ДБ обвиниха за това ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. 49-ото НС се очертава и като парламентът с най-много наложени дисциплинарни наказания. Досега те са 30. Предимно забележки и порицания. Само едно е за отстраняване от залата – на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
От есента заседанията на депутатите ще се преместят в бившия Партиен дом. Освен да се радват на нова зала, те ще пият кафето си и от нови машини. Това става ясно от обществена поръчка, публикувана от администрацията на НС. Тя е за кухненско оборудване за 73 800 лева без ДДС. Една част от средствата са предвидени за 2 кафемашини и 2 кафемелачки. За тях от НС са заделили около 35 700 лева, но подадената оферта е за по-ниска цена – 26 700. Парламентът прави втори опит, за да избере доставчик на кафе, чай, сокове, ядки и бонбони. Първият търг се провали и сега е обявен нов на стойност 160 000 лева без ДДС.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече