Кольо Босия умря в мизерия (Поетът-бунтар имаше 5 деца от 3 жени и поне 8 внуци)

0

Внезапната смърт на Николай Колев-Босия в началото на седмицата втрещи всичките му приятели. Колоритният дисидент изглеждаше наистина болнав в последните години, но сякаш бе оставил у близките си усещането, че е вечен.

71-годишният чешит имал сериозни здравословни проблеми от дълги години, на които не обръщал никакво внимание, макар че третата му съпруга редовно го гълчала да ходи по доктори, за да се види по каква причина рязко губи килограми и се чувства отпаднал. Последните месеци Николай доста се променил и като човек. От свръх емоционален и дееен, се затворил в дома си и излизал изключително рядко. Дразнел се и от новините по телевизора, въпреки че политиката продължавала да лежи на сърцето му, пише „Уикенд“.


Последното му излизане било преди дни. Отишъл до летището да подкрепи връщането на бизнесмена Васил Божков, но и тогава не кипял от еуфория. Разговарял с приятели без емоции, без излишно „палене”. След посрещането на Черепа, здравето му се влошило рязко. Три дни по-късно, на 29 август, сърцето му го предало…


Негови близки разказват, че върлият критик на комунизма и Тодор Живков живеел изключително скромно, разчитайки на малката си пенсия. Той обитавал панелен апартамент в столичния квартал „Мотописта”, който бил на третата му жена.


„Всички знаят, че не пропускаше стачка. Така си и разби здравето. През 2018 г. реши, че ще прави поредната си гладна стачка. 80 дни стоя пред Министерство на транспорта с искане за оставка на министъра заради фалшивите шофьорски книжки и живота на десетки загинали българи по пътищата. Нищо не слагаше в устата си освен вода. Разболя се и бе приет в болница. Молили сме му се да яде, макар по веднъж на ден, да не гладува изцяло. Не ни слушаше. Имаше много хора, които тогава му се подиграваха. Пускаха неверни слухове по негов адрес. Примерно, че получава пари по банкова карта, за да протестира, че е ченге и записва кой какво приказва по време на сбирките, че живее в квартира, плащана от високопоставени политици, че други плащат мобилния му телефон. Говореше се, че Държавна сигурност го е разработила още по соца, че прякорът му Босия бил измислен от униформените и пак по техен съвет не носел чорапи. А той бил изпълнявал нарежданията им, защото не искал да виси по арести. Така бил успял да дочака демокрацията, но трябвало да „върне жеста” и да влезе в роля. Пълни глупости! Истината беше, че Кольо Босия живееше скромно, да не кажа мизерно. Негови приятели са му помагали доста пъти с неща от първа необходимост. Неговото богатство е неговото голямо семейство – има 5 деца от три жени и ако не бъркам, 8 внуци, но може да са и повече.


Дано му е светъл пътя към звездите! Не се е чуло да накисне човек, да предаде или подведе. За жалост, той беше предаван и изоставян от приятели. Искаха да се навъртат около него, но като виждаха, че няма да имат келепир, бързо го отписваха от списъка за другаруване. Иначе беше услужлив, когато може – помага. Давал е и пари на молещи го за помощ, макар че той самия беше зле материално”, спомня си близък приятел на рошавия дисидент. Мъжът е категоричен, че семейството на Босия трябва да получи подкрепа, а той да бъде изпратен достойно, защото името му ще бъде записано в най-новата история на България.


Николай Ганчев Колев е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Той е поет и журналист, създател на първия независим синдикат у нас и председател на Независимото дружество за защита правата на човека в периода от юни 1990 до юли 1992 г. Работил е къде ли не – в кукления театър на родния си град, заварчик в строителството, дърводелец, монтьор и какво ли не. Получава прякора Босия, защото целогодишно ходи без чорапи. Заради политическите си убеждения е лежал в Старозагорския затвор и в Софийския затвор преди 10 ноември 1989 г.
Кольо Босия е автор на десетки вицове, епиграми и стихотворения, посветени на Тодор Живков и режима.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече