18 000 лева получава депутатът Манол Генов за разбити нерви

0

Скандалът взе главата на Димитър Главчев и издигна Цвета Караянчева за шеф на парламента

Над 18 хил. лева ще прибере като обезщетение за разбитите си нерви депутатът от БСП Манол Генов, понеже прокуратурата го обвини, че е купувал гласове, но след това съдът го оправда. Покрай разправиите около тази история с поста си на парламентарен шеф, да припомним, се раздели Димитър Главчев, пише Уикенд.

Това се случи през 2017 г., но по една случайност сега в рамките на около месец главните герои, замесени в тези събития, получават обезщетение. Генов ще вземе пари, на Главчев му дават висок държавен пост. Както обикновено се случва, няма да има компенсация само за гражданите, от чиито данъци на практика ще бъде изплатено въпросното обезщетение на оклеветения Манол Генов.


Навремето той е подгонен, понеже според държавното обвинение, 69 души в циганската махала в Асеновград получили по 25 лева, за да гласуват за него. В аферата му помагали местният бизнесмен Николай Христев и затворник от пловдивско общежитие, у когото дори бил намерен телефон, чрез който комуникирал с депутата. Това твърди Румяна Арнаудова говорителката на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров. Пак по нейни думи в заведение на въпросния Христев, в което се плащали парите, е намерен и списък с подкупените.


Манол Генов, който е бивш зам.-кмет на Асеновград все пак става депутат от БСП, но Бойко Борисов, по това време премиер, упорито настоява да напусне парламента. След репликата му, че в Народното събрание „продължават да стоят хора, които са замесени с наркотрафик, хора, които са купували гласове, и то от затворници”, Корнелия Нинова отвръща с декларация. Докато я произнася от трибуната, тогавашният парламентарен шеф Димитър Главчев я гони от залата. След това обаче е поискана неговата оставка. А когато той я дава, Цвета Караянчева става председател на Народното събрание.


Градският съд на свой ред след две години оправдава Манол Генов, който преди това сам се е отказал от депутатския си имунитет. Той, разбира се, веднага се определя като жертва на „много клевети и неистини”. „Бях се превърнал в една от опорните точки на ГЕРБ, под диктовката на Цветан Цветанов и компания. Надявам се всички, които участваха в тази клеветническа кампания, да получат своето справедливо възмездие. Все пак има граници, които политическото говорене не бива да прекрачва”, казва Манол Генов.


Любопитно е, че прокуратурата не обжалва решението на Градския съд. А не е толкова отдавна времето, когато магистратите се кълнат, че имат папки с доказателства за срещи на Манол Генов с ромски босове и въобще за купуване на гласове.


Подобно на мнозина, вече осъдили прокуратурата, и Манол Генов започва дело, като иска 100 хил. лева, за да компенсира мъките, които изживял, докато го разследвали и съдили. Според защитата му той се чувствал злепоставен пред хората, които са му гласували доверие. Срамувал се при явяването си в съда, а клеветници се възползвали от неговото окаяно положение, за да го плетат интриги срещу него дори в партията му БСП. Само да отбележим, че през последните години Генов по една или друга причина е несменяем депутат и не е пропуснал мандат.
Съдът, както става ясно от решението, оценява стресът от онези обвинения за над 18 000 лева, въпреки че Генов иска 100 бона. И докато той ще вземе някой лев, то Димитър Главчев на 28 юли беше избран от парламента за шеф на Сметната палата. По закон мандатът му ще се протече през следващите 7 години.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече