Свободата на Божков – в замяна на мълчанието му за подкупите?

0

Сделката на Васил Божков с управляващото мнозинство и прокуратурата беше тотално осветлена днес, след като хазартният бос получи мярка „домашен арест“. Още с пристигането си на 25 август, ПИК съобщи, че той се е договорил с управляващите и прокуратурата в замяна на мълчанието му.

Тогава Божков обвини във Фейсбук за всичко „Гешевата прокуратура“, но пропусна да спомене доскорошните си отявлени врагове Бойко Борисов и Делян Пеевски. Именно това беше първата аларма за задкулисната договорка между страните.

Още повече че Божков се върна у нас ден след погребението на Алексей Петров, който е бил един от ключовите свидетели срещу олигарха по делото за убийствата и изнасилванията.

Въпреки че срещу хазартния бос има 19 обвинения, кое от кое по-тежко, днес съдът го пусна да си живее спокойно в луксозния му дом на ул. „Московска“. Прокуратурата пък съвсем се оплете, като обяви, че ще оттегли искането си за „задържане под стража“ по делото за убийствата и така Божков ще се прибере вкъщи само 10 дни, след като беше арестуван на Летище София.

Действията на държавното обвинение будят подозрение, а обяснението, че оттеглят искането си, защото Васил Божков ще бъде под домашна охрана денонощно, ще бъде с електронна гривна и под охраната, определена му от “Бюрото за защита на свидетели” към Министерството на правосъдието е повече от абсурдна. Защо тогава прокуратурата не пусне всички лица, заподозрени в убийства и изнасилвания? Защо например и Георги от Стара Загора не е под домашен арест. Или убиецът от „Гурко“?

Не само че Божков ще си живее комфортно в лъскавия му дом, но заедно със семейството му ще бъдат пазени на държавни разноски.

На този фон изглежда така, че ще пропадне и делото, по-което Божков се явява свидетел – това за подкупите, които твърди, че е давал на Бойко Борисов и Владислав Горанов. Доскоро хазартният бос заявяваше, че има записи и доказателства, а от разпитите му през последните дни излиза, че всичко е дума срещу дума – неговата срещу тази на Борисов и Горанов.

Дали наистина Божков няма доказателства? Или мълчанието му е част от сделката между него, управляващи, съд и прокуратура?

Мярката на олигарха най-вероятно скоро стане още по-лека – парична гаранция или подписка, и той ще се върне към живота, който водеше преди 2020 г. В замяна ще потънат твърденията му за корупция, подкупи и опити за завладяване на бизнеси.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече