Министър Андрей Цеков отпусна 120 млн. за водопроводи и канализация, случайно ли жена му има ВиК фирма?

0

Едва една трета от общинските проекти за ремонт на пътища и ВиК мрежата се движат по план и ще бъдат довършени до местните избори в края на октомври с нови 120 милиона от бюджета за общо 85 проекта. Това стана ясно от думите на регионалния министър Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия в четвъртък.

Сайтът Alarma.bg припомня, че съпругата на Андрей Цеков – Деница, върти фирми, които се занимават именно с ремонт на пътища и ВиК, ето ги:

ПРОПЪРТИ ТРЪСТ ЕООД, ДЕНИЦА БЛАГОЕВА ЦЕКОВА – едноличен собственик на капитала

БСПФ БЪЛГАРИЯ ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

ИНФИНИТУС АР ЕНД ДИ ЕООД, ДЕНИЦА БЛАГОЕВА ЦЕКОВА – управител

БСПФ СУПЕР БОРОВЕЦ ЕАД , Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

ИНФИНИТУС ЕООД, Деница Благоева Декова – едноличен собственик на капитала

ВЕРИДЕЯ ООД, Деница Благоева Цекова – съдружник и управител

БСПФ ПРОДЖЕКТ 1 ЕАД, Деница Благоева Цекова – Съвет на директорите

Интегрити Европа ООД, Деница Благоева Цекова – съдружник и управител

Любопитно е, че на адреса на Инфинитус ЕООД, флагмана в Цековата империя, регистрирана в София на „Уилям Гладстон“ №54, има регистрирани общо 13 фирми. Не е нужно да си Шерлок Холмс за да се досетиш, че всичките те, макар и с различни собственици, са под контрола на МРРБ министъра и съпружеското тяло Деница:

131285464         БИЗНЕС АДВАЙЗЪРИ ГРУП АД

200540525         Акаунта ЕООД

175427113         АДВАЙЗЪРИ СЪРВИСИС КОНСУЛТИНГ ООД

204372726         ДИВЕЛЪПМЪНТ АСЕТС АД

203105962         ИНФИНИТУС ЕООД    

130993007         ТРАНЗАКТА ООД

131107019         НИКОЛОВ И ПАРТНЬОРИ ЕООД

Реклама

201670347         ТОРРЕС ЕООД

201214436         ЛЕНГЕР АРКИТЕКТС БЪЛГАРИЯ ЕООД

205257513         Улас Инвестмънтс ЕАД

207259363         Интегрити Европа ООД       

175172552         ТАКСАКТА ООД

Информаторът на Alarma.bg е категоричен, че с благословията на Кирчо и Кокорчо Андрей Цеков през жена си Деница управлява Министерството на регионалното развитие и благоустройството за благоустройване на фамилията си. Семейният флагман, установи проверката ни, е „Инфинитус“ ЕООД, която е регистрирана през 2014-а, когато 50-годишният днес Андрей Цеков става член на Управителния съвет (2014 – 2016) и на контролния съвет (2016 – 2021) на Камарата на строителите в България.

Дали семейните фирми ще папкат държавни пари – Alarma.bg ще проследи внимателно.

Припомняме, че през септември 2022 г. служебното правителство на Гълъб Донев реши с над 406 милиона лева да се финансират 234 общински проекта – по един за всяка община. Тогава бяха преведени авансово половината от парите.

Единственото в община Карлово бяха одобрени за финансиране два проекта, заради разрушената пътна и ВиК инфраструктура от наводнението в началото на септември 2022 г. Година по-късно нищо от обещаното не е изпълнено, оплакаха се местни жители. Наводнените преди година села Богдан, Каравелово и Слатина продължават да са без улици, няма и изграден мост над реката, който беше разрушен по време на бедствието.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов заяви, че общината е изготвила всички проекти, включително е избрала изпълнители, но все още чака разрешения от институциите за започване на работа.

„Община Карлово е готова с всички проекти, избрала е изпълнители, очакваме съгласувателинте режими от институциите на държавата. Започнахме да изграждаме строителните обекти, постепенно ще се включват нови и нови, когато получим разрешенията, които ни дават право да започнем да работим“, коментира Емил Кабаиванов пред БНТ преди дни. По думите му до момента държавата е отпуснала на общината 17 млн. лв. от обещаните 70 млн. лв. за възстановяването на пострадалите села.

Държавата не превежда авансово парите за изпълнението на общински проекти, а на етапи, след като бъдат извършени дейностите по тях, разясни министърът на регионалното развитие Андрей Цеков.

От обясненията ми пред депутатите стана ясно, че в подобна ситуация, като тази на Карлово, са около две трети от общинските проекти, които се финансират с пари от държавата.

Някои общини все още не са провели процедурите за избор на изпълнител за ремонта на пътища или ВиК мрежата. При други не са започнали строително-монтажни работи, посочи Андрей Цеков.

Той уточни, че с тези общини няма да бъдат подписвани анекси и няма да им бъдат превеждани пари по договорите подписани през есента на 2022 г. с Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Още следващата седмица ще започне подписването на анекси по изпълнението на около 85 общински проекта за ремонт на улици, пътища и ВиК, обеща регионалният министър. По думите му по проверка на регионалното министерство е показала, че по тях са изпълнени предвидените дейности.

Така 40 общини ще получат близо 87 млн. лв. за ремонт на общински пътища. С 13 общини ще се подпишат анекси за 10.2 млн. лв. за довършване на ремонти на улична мрежа.

С 23 млн. лв. ще бъдат финансирани 30 общини за ремонт или изграждане на ВиК мрежа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече