Докато се смеем за „ботушките“ и „костенурките“ на министъра на туризма, ситуацията в сектора става все по-сериозна

0

Докато се смеем за „ботушките“ и „костенурките“ на министъра на туризма, ситуацията в сектора става все по-сериозна, коментира пред Novini.bg Павлин Петров, съпредседател на Българската асоциация на заведенията.

Според него за трите ѝ месеца като министър на туризма, Зарица Динкова не е била припозната от собствения си бранш.

„Всекидневно валят десетки призиви за оставката ѝ – от собственици на заведения, през туристи, до хотелиери. Динкова не си направи труда да разработи програма за протичането на летния сезон, както и за решаването на важните проблеми пред бизнеса“, твърди той.

Според статистиката на НСИ приходите от туризъм се увеличават, но броят на пренощували туристи в местата за настаняване в България през юни 2023 г. е по-малък в сравнение с юни 2019 г.

„Тоест по-високите приходи, които отчита националната статистика, се дължат на по-високите цени и инфлацията у нас. Новите хитове на пазара, като Албания и Черна гора, както и старите познати Гърция и Турция, отчитат 20-процентов ръст на туристи, докато браншът у на се бори с ниската запълняемост на хотелите. Пример още е и нерешният проблем с ремонтите по пътищата по време пиковете дни за пътуване към Черноморието. Гневни туристи, които чакат на пътните възли с часове цяло лято, препълниха мрежата с кадри. Видяхме, че министър Динкова не успя да реагира адекватно и срещу черната кампания за замърсеното Черноморие. Къде беше министърът на туризма, докато НПО организации се упражняваха върху страховете на хората, а кметове влизаха в морето, за да доказват, че е чисто?“, питат от бранша.

„Секторът има нужда от силен министър, който да положи основите за национален приоритет на страната. В противен случай България ще задълбава на дъното за все по-непредпочитани дестинация… дори за собствените си граждани“, предупреди Павлин Петров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече