Експерт: Ще падат още мостове! Не се вземат превантивни мерки

0

„Към този момент всички обходни пътища са проходими. Няма откъснати населени места. Възстановени са повечето мостове от общинската инфраструктура, които са били затлачени с дървета, камъни, кал. Пораженията по пътната инфраструктура са много.“

Така описа картината след потопа в община Царево заместник-кметът Марин Киров в интервю за БНР.

На терен са хидроинженери, които ще обследват язовирите и ще кажат от какъв ремонт се нуждаят, уточни Киров.

Компрометирани са стените на язовирите, негодни са. Затова и двата язовира са източени до кота нула.“

Дадените предписания за почистване около язовирите са изпълнени, декларира заместник-кметът на Царево.

Единият от язовирите се е напълнил и изпразнил три пъти по време на проливния дъжд, гласи една от констатацията на експертите, цитирана от Киров.

По думите му регулярно, през няколко месеца, включително през това лято, двата язовира са били проверявани, а щетите са настъпили по време на водното бедствие с проливните дъждове.

С действията си наемателите на двата язовира са предотвратили по-голямо бедствие – с превантивно аварийно изпразване, категоричен е Марин Киров.

Снимка: БГНЕС

„Усещането на колегите е, че не се вземат превантивни мерки, за да се предотвратят тези нещастия, които се случват. Никой не може да твърди, че един язовир в добро състояние изведнъж ще даде такива големи поражения. Ние отново започваме да си заравяме главата в пясъка и да не виждаме истинските причини  – дерета и корита не се почистват превантивно!“

Това мнение изрази в предаването „Хоризонт до обед“ инж. Ясен Ишев от Научно-техническия съюз по транспорта.

Ще падат още мостове. Ще има още аварии и неприятни случаи„, предупреди експертът. По думите му чакаме едно съоръжение да изпадне в аварийно състояние, за да му обърнем внимание.

За да се подобрят пътищата, трябват огромни средства, а те невинаги се осигуряват. Това се натрупва с времето“, заяви инж. Ишев.

Най-критичните точки са по съоръженията, смята той.

„Докато един път можем да го заобиколим, едно съоръжение, ако се случи нещо с него, пътят се прекъсва.“

Няма нужда да хвърляме милиони за глупави проекти, а да подобрим пътната безопасност не с набиването на мантинели, защото понякога се оказва, че това я влошава, изтъкна специалистът и запита „трябва ли да се набиват мантинели навсякъде?“

  • Интервю за БНР на Спас Крайнин със Стелиян Димитров

Всяко място, където се случва такова бедствие е уникално, защото е съчетание от различни фактори. Погрешно е изводите от анализите след едно бедствие да се прехвърлят на друго място.

Това поясни пред БНР доц. д-р Стелиян Димитров от Геолого-географския факултет на Софийския университет. Той е част от екип географи, които ще заснемат пострадалите места след потопа в Царево. Доц. Димитров е правил подобни изследвания след водното бедствие в Карловско миналата година.

„Всяка територия е уникална, с уникални проблеми. В случая има съвпадение между местната география по Странджанското крайбрежие и падането на този значителен дъжд.“

Другият проблем е застрояването, защото тези „запечатани повърхности“ засилват повърхностния отток, подчерта доц. Димитров в предаването „Хоризонт до обед“.

Тепърва ще усещаме ефекта от всичкия този бетон и този ефект ще бъде не в наша полза.“

Целта на обследването, в което участва Стелиян Димитров, е да могат практически да бъдат измерени засегнатите от наводнението територии, за да се получи количествена характеристика на явлението.

С безпилотна летателна система ще бъде изготвена ортофотокарта. Ще бъде извършено и лазерно сканиране, така че да се направи цялостна реконструкция на онова, което се е случило, допълни доц. Димитров.

Поне на три от деретата, в които имаше проблеми, ще се опитаме да ги направим на 2-3 км във вътрешността, посока от морето към сушата.“

В рамките на седмица ще има предварителни резултати, които ще бъдат публично оповестени.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече