Отчаяни опити: Георги Харизанов се натиска за листите на ГЕРБ

0

Изявяващият  се като политически анализатор Георги Харизанов правел всевъзможни опити да възкреси отношенията си с Бойко Борисов, за да влезе в листите на ГЕРБ за общински съветници. През последните години двамата почти не са се виждали, а Борисов загубил вяра в един от най-често канените в студиата анализатори, подозирайки го в лични игри и облагодетелстване, пише в новия си брой „Филтър“.

След като бе освободен като шеф на телевизия „Евронюз“, Харизанов имал нужда от нова заплата и поприще близо до властта. 3атова решил, че най-добрият вариант е да стане общински съветник в столицата, която има рекорден бюджет и възможност за насочването му в различни посоки. Не е тайна, че много общински съветници успяват да се уредят с апетитни участия в бордове, които им носят огромни за родните стандарти доходи.

Харизанов досега винаги е успявал да си намери високоплатена работа, въпреки че в миналото е бил осъден за изнудване.

Присъдата е издадена на бившия председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи“ ЕАД от Софийския районен съд и е влязла в сила на 15 април 2005 година. Наказанието на Харизанов е лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от хиляда лева. Криминалната му биография започва още през 1997 г., когато е на 19 г. При пътнотранспортно произшествие автомобилът му е ударен от друга кола и Харизанов заставя колегата си да подпише запис на заповед за 400 долара заради щетите, или поне такива обяснения дава 15 години по-късно. Потърпевшият обаче подава жалба за рекет и срещу Харизанов тръгва първото дело за престъпление от общ характер. Осъден е условно, но през 2011 г. си вади документ, че е реабилитиран. Тогава той вече работи в съвета на директорите на държавното предприятие „Агроводинвест“. През ноември същата година от Министерството на земеделието го назначават в борда на „Напоителни системи“ ЕАД.

Той обаче спестява на министъра факта, че вече е осъждан и че има две висящи обвинения — за заплаха с убийство към млада жена и за кражба на 53 000 лв., извършена през 2001 г. от сейф на строително  дружество.

Тогава Харизанов все още е в изпитателен срок на условната присъда за рекет. Работи като търговски директор във фирмата на арх. Дамян Стоянов СТОА и часове преди обира внася няколко хиляди в касата. Привлечен е като обвиняем, защото негов пръстов отпечатък е открит по стъклена витрина в кабинета на управителя, където никой от служителите нямал право да припарва.

Не само Харизанов се натиска да попадне сред кандидатите на ГЕРБ. Това било основна цел и на дългогодишната председателка на постоянната Комисия по образование култура, наука и културно многообразие в Столична община Малина Едрева. Самата тя е сред особено близките до Йорданка Фандъкова, която в последните години също била дистанцирана от Борисов. Членовете на ГЕРБ все повече недоволствали напоследък от Фандъкова, както и от Едрева, която по-скоро симпатизирала на либералите от ПП и ДБ, а редовите гербаджии никога не са я припознавали като свой човек.

Крайното решение за листите Борисов щял да вземе в последния момент и да ги обяви след 15 септември. Тогава щял да обяви и името на кандидата за кмет на София, като поне засега везните клонели към шефа на парламента Росен Желязков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече