Манастирът, който пази тайната на „сглобката”

0

• Идеята за секретната среща била на лидера на ПП
• Самоковският манастир навремето е приютявал Васил Левски
• Лили Иванова дарява пенсията си на монахините
• „Покров Богородичен” днес редовно е раздирaн от скандали

Под №79 от Стоте национални туристически обекта на България, Самоковският девически манастир „Покров Богородичен” в последно време напомня на християните в България защо Исус е изгонил търговците от храма. В обителта, съществуваща от 1772 г., през май, търговците на родното бъдеще в лицето на Бойко Борисов, Кирил Петков, Петко Петков и Асен Василев се събрали, за да изтъргуват помежду си въставането на власт и предстоящата баница за делене. Не тази, която се приготвя в магерницата на манастира, пише „Уикенд“.

В началото на пролетния месец, така наречената „сглобка”, която управлява днес, се събира да бистри родните бъднини в девическата обител. Идеята да се срещнат на християнска земя била на бившия премиер Кирил Петков, който искал да се сдобри с Борисов на свято място. Зевзеци се шегуват, че явно лидерът на ПП е прекалил с филма „Шотландски боец” от близкото минало, тъй като само на свещена земя безсмъртните нямаха право да си отсичат главите. Та явно на светата земя на „Покров Богородичен” Бойко, Кирил и Асен са решили, че ще си осигурят безсмъртието във властта и управлението, без взаимно да се обезглавяват с компромати и атаки.


Според запознати, уж скромната обител всъщност е любимо място на много политици и светски знаменитости. Манастирът е отворен 24 часа в денонощието и се стопанисва само от две монахини, въпреки че преди години благочестивите сестри били над 100. Именно заради дискретността и факта, че по всяко време може пред дверите да акостира депутатска лимузина и да се проведе апокрифна среща с опонент или приятел, Петков и Борисов се видели там. Всъщност, срещата не била единствена между лидерите на новата политическа „сглобка”, твърдят източници на „Уикенд”.  Алексей Петров, който си отиде мърцина в горската дъбрава край Бистрица, не е бил на спявката между лидерите, категорични са запознати – въпреки че без никой да твърди подобно нещо, Трактора го отрича пред всеки, който е готов да слуша, типично в негов стил.


По време на първата среща в началото на май в манастира се събрали Кирил Петков, Асен Василев, Борисов и друг доверен човек на лидера на ГЕРБ, чието име обаче партийната централа в НДК ревниво пази в тайна, научи още „Уикенд”. Говори се, че това бил новият консилиери на лидера Томислав Дончев, заместил успешно низвергнатият от сараите в Банкя Цветан Цветанов. Кортежите и охраната не направили впечатление на никого – политическите гурута се събрали по икиндия, когато миряните отдавна били по софрите, а не пред иконостасите.
На срещата лидерът на ГЕРБ  в типичния си стил огледал какво са направили досега партията му и правителствата му за манастира. После подкачил Петков за „разни записи от резиденция „Лозенец”, а бившият премиер придобил физиономията на Тодор Живков на 10 ноември. Имало разпра и за участието на Асен Василев в бъдещото (тогава) правителство, като бившият финансов министър отказал категорично условието да се откаже от правителствения кокал в името на коалицията. Спазарили се само Лена Бориславова и самият Кирил Петков да останат извън кабинета, както и Бойко Борисов.


Това не била единствената среща в манастира, в който и самият Борисов се говори, имал афинитет да се събира на четири очи с приятели и партньори, за да не изловят джипката му папараците. С този мотив „сглобката” се срещнала в обителта – кортежите на Кирил Петков и Бойко Борисов щели да привлекат излишно внимание в който и да било ресторант или която и да била партийна централа, а тъй като не всеки може да разполага с място ала „Монтерей”, избрали девическия манастир. С мотива, че в обителта се е крил и преспивал Апостола на свободата Васил Левски, политиците също се обединили около идеята именно там да начертаят бъдещето на народа.


Политици и дори премиерът Николай Денков разгласиха срещата в манастира, ала от самата обител запазиха мълчание. Затова и репортер на „Уикенд” позвъни на посочения мобилен телефон за връзка с храма „Покров Богородичен”, за да научи повече за високите гости, посетили светата земя и дали по християнски са оставили лепта за благодарност за Божието просветление как да управляват въпреки омразата помежду си. На телефона обаче отговаря възрастна дама, която призна, че „телефонът не е актуален за манастира от повече от 15 години и тези хора не са си актуализирали дори и тази информация”.


Възрастната дама е сестра Пелагия, изгонена без никакви мотиви от Самоковския манастир с подписа на патриарх Неофит през 2020 га. На нейно място пристига като игуменка на единствената там монахиня – над 100-годишната сестра Херувима (вече покойница) и на манастира, сестра Максима – прибрана по милост в обителта именно от сестра Пелагия.  Тъй като не била желана в нито един Божи дом в околията, разказва самата сестра Пелагия. Тя обвинява Синода, че масово разжалва духовни водачи на манастири и църкви в момента, в който спечелят европроект или пари по програми за регионално развитие за духовните си гнезда.


А под ръководството на сестра Пелагия манастирът „Покров Богородичен” печели – дори естрадната прима Лили Иванова се мълви, че дала при последното си посещение в търсене на духовно смирение и утеха сумата от 20 000 лева. Знае се, че звездата дарява отделно всеки месец и цялата си пенсия на манастира. Отделно в обителта тече трескав ремонт, саниране, строителство и обновяване от няколко години, а средствата са от програми, осигурени именно по времето на сестра Пелагия.


Лили обожавала манастира от години, а за пръв път намерила душевен мир там, когато й било съобщено, че няма да може да има деца. Обляна в сълзи, легендата потърсила утеха в обителта и по чудо намерила спокойствие и душевно равновесие. Станала близка на обитателките на девическото светилище и започнала да отива там когато пожелае с техните благослов и позволение. Лили дарява средствата за изографисване в църквата на манастира на библейската сцена, при която Исус Христос влиза в Йерусалим на Цветница – именният ден на звездата. Стенописът се намира от ляво на входа.


В църквата на манастира „Покров Богородичен” в рилското градче има и красива иконопис на Богородица Живоносен източник. Голямата фреска се намира високо от лявата страна на храма близо до входната врата. Цветовете са ярки и явно са сравнително нови – малко опушени са от дима на свещите и тамяна. Личи и ръката на талантлив иконописец. Най-долу на стенописа с бели букви през цялото платно е написано „Дар от Лили Иванова в памет на майка й Мария”.
Знае се, че някои от иконите в храма са дело на известния иконописец Димитър Зограф, брат на Захари Зограф – един от най-изявените ни възрожденски живописци, който също е оставил свое творение в църквата. Именно на майстор Захари Зограф се приписва уникалният стенопис „Крилатата Богородица Покровителница“, в който Святата майка е изобразена с крилe. При създаването й художникът се вдъхновил от легендата за спасяването на Самоков от османската армия. Богородица спуснала гъста мъгла над града като плащеница и така го скрила от очите на нашествениците, разказва легендата. Като легенда явно ще си остане и срещата между „големите” във властта заради липсата на актуалност в информацията за манастира и да, ако миряните не идат на крака, може да не зърнат ни Лили, ни Бойко и Кирил Петков. А те са само черешката на тортата в историята на раздирания от църковни скандали манастир.


Ако и девически, Бабите, както е известен по народному манастирът, е разтрисан всеки път от слухове и сплетни, щом нова монахиня биде назначена за игуменка. Когато сестра Пелагия получава през 2014 г. поста игуменка с подписа на патриарх Неофит, веднага се заговаря, че благочестивата невеста Божия е любимка на олигарха Христо Ковачки и неговата сестра, тъй като през 2011 г. именно под давлението на любимеца на д-р Красимира Ковачка – епархийският съветник д-р Борислав Филчев, тогавашната игуменка сестра Гавриила е изхвърлена от обителта, за да се отвори място за сестра Пелагия. Тогава патриарх Максим е още жив, но в крайно влошено здраве и скандалът стига дотам, че се появяват съмнения, че подписът на Негово Светейшество за отстраняването на сестра Гавриила е фалшифициран. Тя пък е махната заради нарушения и злоупотреби. За манастир с 2-3 монахини, включае и игуменката, подобни скандали са странни, но ето – през 2020 г. и сестра Пелагия си тръгва с подписа на патриарх Неофит със същите обвинения – злоупотреби и нарушения.


И на този фон на църковни крамоли за пари, лобита и имоти, днес решават да се съберат първите мъже в държавата, за да коват бъдещето българско. А едно време там е преспивал Левски под крилото на Богородица и над 100 монахини, които наистина са знаели какво правят там и са нехаели за светски суети.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече