Радев си тръгва предсрочно, прави партия

0

Стари номенклатури и изпаднали партийци яхнаха идеята на президента „Трети март”

Истинска бомба се готви да хвърли в държавата президентът Румен Радев, като прекрати сам втория си мандат и направи партия под смело вдигнатия си юмрук. Това разказаха за „Уикенд“ апаратчици от „Дондуков” 2, запознати с последните идеи на държавния глава. Една от тях била именно да се оттегли от поста и официално да създаде партиен проект, докато още одобрението към него е повече от впечатляващо.

Радев вече даде заявка, че ще стартира движение „Трети март”, въпреки че то бе анонсирано като всеобщ бунт срещу отпадането на 3 март като национален празник, а не бе заявено директно като старт на официална политическа партия. Именно така обаче най-вероятно ще се казва бъдещата партия на президента, която в момента се оформя.
Още неотправил апела си държавният глава, стари муцуни от номенклатурата, апаратчици, активисти от комитета, който го издигна за втори мандат и изпаднали от властта политически отломки като „Атака” и ВМРО създадоха движение „Трети март”, което да стартира референдум за запазването на датата на националния ни празник. Въпреки че отрекоха зад тях да стои президентът и че партия на Радев нямало да правят, евродепутатът Петър Витанов, който беше изгонен от БСП, историкът Искра Баева, бившият служебен спортен министър Весела Лечева, журналистите Мажд Алгафари и Велислава Дърева, бившия вицепрезидент Ангел Марин, академик Иван Юхновски, Явор Нотев, левите политици Валери Жаблянов и Георги Кадиев, боксьорът Тервел Пулев, кметът на Калофер Румен Стоянов, активът на ВМРО и Виза Недялкова оставиха впечатление в нацията, че правят точно обратното.
Причината е, че масово имената, стоящи зад новото движение, са подкрепяли и дори издигали Радев за първи или втори мандат. Щом видял кои са хората, опитали да яхнат идеята му, президентът придобил физиономия ала Тодор Живков на 10 ноември, тъй като старите номенклатури и древни апаратчици от соца никак не били това, което искал държавния глава да види в бъдещия си политически екип.
„Тези хора сами яхнаха идеята на президента, който действително обмисля дали да не прекрати мандата си, докато е на върха, а след това да консолидира цялото ляво в България. Лесно ще получи гласовете на електората и на БСП, и на „Възраждане”, но с лица като Юхновски и Тервел Пулев, искащи отново да видят просто власт като ВМРО и „Атака”, нацията трудно ще му гласува доверие. Как си представяте Радев, който създаде печеливш проект като „Продължаваме промяната” – млади, образовани хора от „Харвард”, с безупречни биографии и успя да ги изкачи до върха, ще се свърже с тези хора?”, коментираха пред „Уикенд” хора от „Дондуков” 2.
Според запознати, Румев Радев разчитал и на хората, които са го издигнали, но нямало да се припознае открито като създател на тяхното движение. Затова и президентът обмислял преди да са нанесени още щети по идеята му дали да не прекрати предсрочно работата си като държавен глава и открито да скочи в активната политика, създавайки партия и обирайки вота на разпиляното ляво у нас.
Ако плана влезе в ход, изобщо не е нужно да се свикват нови избори за президент, коментират пред „Уикенд” юристи-конституционалисти. Като държавен глава спокойно може да застъпи настоящия вицепрезидент Илияна Йотова и така на практика Радев да продължи да упражнява властта си и като президент.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече