Бившият шеф на „Мобилтел“ Красимир Стойчев напира да е кмет на София

0

Агент „Танов“, който сега се занимава със зелена енергия, е издигнат от „Партията на зелените“ и „Власт в хората“

Предприемачът Красимир Стойчев изненадващо влезе в кметската надпревара за София. „Партията на зелените“ и гражданската платформа „Власт в хората“ издигнаха кандидатурата му за мястото на Йорданка Фандъкова, съобщи „Филтър“.

„България икономически е в прекрасно състояние. Проблемът на България е как този икономически позитивизъм да бъде прехвърлен в повече благоденствие за хората“, каза в интервю за БНР преди време Стойчев.

Според него българският народ трябва да разбере, че трябва да се промени общественият договор, за да може икономика да върви напред. 

„На България ѝ трябва просветена политическа класа, която да разбере какви са приоритетите в икономически план“, каза още Красимир Стойчев.

Позабравеният създател на първия мобилен оператор у нас „Мобилтел“ днес управлява фирми за производство на зелена енергия. Стойчев беше популярно лице през 90-те години на ХХ век като издател на вестниците „Стандарт“ и „7 дни спорт“, с участието си във фалиралата банка „Капиталбанк“, а по-късно и със създаването на компанията „Макс телеком“.

Възпитаникът на Английската гимназия и ВИНС, днес УНСС, е работил в Комитета по единна система за социална информация. След промените през 89-а създава и управлява групата от фирми „Трон“.

През 1984 г. е вербуван от службите и работи като агент „Танов“ към Второ главно управление на Държавна сигурност, което се занимава с икономическото контраразузнаване. 

След това е работил и за създаденото през 1986 г. Четвърто (икономическо) управление на ДС. Свален е от оперативен отчет през 1990 г. Неговата агентурна принадлежност е обявена като член на съвета на директорите на фирмата длъжник „Нюз холдинг“ АД, издаваща през 90-те г. вестник „Стандарт“.

Бизнесменът е и участник в сдружението на едрия бизнес „Г-13“. Той е един от кредитните милионери, длъжници на „Балканбанк“.

Стойчев е сред близките приятели на бившия премиер Иван Костов. Самият Стойчев публично твърди, че с Костов се познават още от 80-те, когато двамата направили първия баланс на България по западна методология за Националния статистически институт.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече