Румен Радев наднича зад блокадата на земеделците

0

Едни го наричат протеста на мултимилионерите с бентлитата, други го определят като последната акция на левицата и нейния ударен отряд зърнарите, а трети виждат в бунтовете поредния опит на президента Румен Радев да се върне в реалната политика, където престоя доста дълго до сформирането на редовен кабинет. Защо следите от гумите на тракторите водят към „Дондуков“ 2?

Според наблюдатели на процесите още преди да се разбере, че Александър Иванов от ГЕРБ, Румен Христов от СДС, Делян Пеевски от ДПС и Кирил Петков и Атанас Атанасов от ПП-ДБ внасят проекторешение за вдигане на забраната за внос на украинско зърно, Тодор Джиков, който е бивш шеф на Асоциацията на картофопроизводителите, обяви, че браншът му излиза на протест и е готов на гражданско неподчинение. Нерде картофи, нерде пшеница, ще си кажат непредубедените, но ние ще им припомним, че Джиков няма как да не е благодарен на Радев, че го назначи за зам.-министър на земеделието в последния служебен кабинет на Гълъб Донев, пише „Филтър“.

Сянката на Румен Радев сто и и зад решението на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите, чийто председател Симеон Караколев минава за особено близък до бившия пилот и настоящ държавен глава. Караколев се прочу покрай инициативата това лято за изграждане на най-високия пилон в страната от 111 метра, на който се издигна българският флаг. В последствие стана ясно, че съоръжението е получило дарение от 144 хил. лв. от служебния кабинет на Радев. 120 хил. лв. от тази сума минават през Земеделското министерство, ръководено тогава от Явор Гечев, който пък сега е съветник на Румен Радев по земеделските въпроси. И не на последно място – именно президентът се въртя около пилона преди и по време на откриването му в Рожен.

Последното разплитане на мистерията около държавния глава за протестите срещу Министерството на земеделието бе появата на Светлана Боянова, която се обяви в подкрепа на бунта в качеството си на изпълнителен директор на Българската аграрна камара. Бившата зам.-министърка от първото правителство на ГЕРБ също е задължена на президентския екип. Навремето нейната работа беше яростно критикувана от Явор Гечев, който, изглежда, в последствие внимателно е отчел експертните ѝ качества, за да я вземе за съветник в екипа си като министър на земеделието допреди няколко месеца. Иначе популисткото изказване на Боянова в стил „да се избере българското, а не да се разчита на европейските пари“ е в пълен дисонанс с обявените от Министерството на финансите нови субсидии в подкрепа на земеделския бранш, възлизащи на около 2 млрд. лв.

Родени от европейските закони и приоритетното финансиране на зърнопроизводството, нашите зърнари милионери изглеждат нелепи на фона на упадъка в други отрасли от селското стопанство и въобще на родната икономика.

В Брюксел се усетиха, че са на грешен път и през 2014 г. наложиха ограничения и таван върху директните помощи. Българските зърнари обаче се усетиха, отговаряйки на рестрикциите с раздробяване на бизнеса си. И така според официалната статистика финансовото състояние на зърнопроизводителите е много добро. Според премиера Николай Денков те са отчели между 20 и 25% по-голяма печалба за 2022 г. в сравнение с 21 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече