Бойко се видя в чудо да намери кандидат-кмет на София

0

Росен Желязков и Стилян Петров му отказали

Хитър ход, който остави лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с пръст в уста, изигра преди броени дни Росен Желязков и така лиши партията от номинацията си за кмет на София, пише „Уикенд”.

След категоричния отказ на проф. Николай Габровски да пристане на новата кауза – кандидат-кмет на столицата от ГЕРБ, лидерът Борисов се видял буквално в чудо да открие свястно лице, което да представи пред електората. Борисов оглеждал от доста време председателя на парламента Росен Желязков за наследник на Йорданка Фандъкова, като дори го включил в анкета сред актива на ГЕРБ за най-добър кандидат заедно с проф. Габровски, председателя на СОС Георги Георгиев и проф. Иво Петров. Желязков обаче не искал и да чуе за раздяла със сладкия си пост в парламента.

Пръв сред равни в Народното събрание, Росен Желязков се радва на огромна заплата, която се индексира на всеки три месеца в негова полза, служебна лимузина, охрана и предвид последното поведение на депутатите, никаква реална работа. Почитател на хубавото вино и скъпите ризи, които обича да пазарува от столичната „Виа Монте Наполеоне” – ул. „Леге”, председателят на парламента никак не искал да смени битието си с обикаляне по читалища в столицата за надъхване на симпатизанти с неясен резултат. И веднага щом окото и симпатиите Бойкови се спрели на него, той решил да изиграе смело картите си и пръв да обяви, че с него разговори за кмет никой не е водил и той няма категорично да е номинацията на ГЕРБ за вота на 29 октомври.
„Росен Желязков не иска да се кандидатира за кмет, защото трябва да напусне поста си председател на парламента, който много му харесва – на практика той е третия човек в държавата. А ако не успее да стане кмет на София – все пак социологическите резултати сочат преднина на ПП-ДБ в столицата, няма как да си върне в Народното събрание. Затова и всячески саботираше идеята да не го издигнат”, разказват негови колеги.

Спряганият за алтернатива проф. Асен Балтов също отпаднал от играта, тъй като от актива на ГЕРБ припомнили удобно на лидера няколко финансови скандала, в които бившият управник на „Пирогов” бил забъркал по време на началничеството в спешния институт. За самия Желязков също имало коментари, че бъде ли номиниран, ще му се извади отново аферата „Костинброд” и въпреки че излезе от нея неопетнен, опозицията това и чакала. Желязков не искал да чака въобще подобна развръзка, а да си остане председател на събранието на сладка служба, вместо да напуска парламента без да е сигурен победител. Затова и се втурнал по медиите да опровергава собствената си номинация.

С публичното си отричане да е изборът на лидера, Росен Желязков оставил в съвсем патова ситуация всевластния си опекун, който трябвало да търси поредната алтернатива и сред средите на ГЕРБ се говори, че погледнал отново към любимия си спорт – футбола. По примера на един от най-успешните си кметове и бивш футболист Йордан Лечков в Сливен, Борисов се опитал да преговаря със звездата Стилян Петров, научи още „Уикенд”, но и тук ударил на камък. ГЕРБ също били скептични за победа с именития футболист, ала по-скептичен бил Борисов, че окончателният му и принудителен избор Георги Георгиев можело да му донесе успех. Заради опитите си да кандърдисва толкова хора за поста, лидерът на ГЕРБ накрая се оказал от няколко стола на земята и почти бил категоричен, че ще се принуди да издигне шефа на СОС, въпреки че никак не одобрявал подобен крах на партийната си кадрова скамейка.
Същевременно, в пространството се завъртя името и на евродепутата Андрей Новаков, който тези дни се озова по своя воля в казармата. Мнозина заподозряха, че той също е вариант на ГЕРБ за кмет на София и влизането му в редиците на армията е хитър пиар ход в навечерието на местните избори. Новаков обаче също отрича с него да са водени разговори.
„Все по-упорито се говори, че кандидата за кмет ще е Георги Георгиев, но може и да не е той. Напълно в стила на Борисов е в последния момент да извади смайваща кандидатура, за която никой не подозира – така, както покани за премиер първо проф. Габровски, а после Мария Габриел”, коментират вещи в партийните дела.
Междувременно пък варненските апаратчици от ГЕРБ изпаднали в потрес и заринали с писма централата на партията, след като внезапно уж низвергнатия Иван Портних бе отново номиниран за градоначалник на морската столица, научи „Уикенд”. Доста от тях напомняли на изпълкома в партията как Портних е един от най-лошите им кметове, ала според лидера Борисов той бил създал връзки в общината с нужните бизнесмени за подкрепа на града и управлението му, и нямало как нов човек тепърва да навлиза в дебрите варненски, за да осигури добруването на града.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече