Първо в bairak.bg: Шпионин в расо управлява Руската църква, София го експулсира!

0

Българските власти експулсират от страната архимандрит Васиан Змеев, настоятел на подворието на Руската православна църква в София, съобщи ТАСС по информация на руското посолство в България.

„Българските власти считат отец Васиан за заплаха за националната сигурност“, посочват руските дипломати.

Васиан Змеев, със светско име Николай Валериевич Змеев, който е църковен представител на Московската патриаршия в София, е получил забрана за влизане в Северна Македония като руски шпионин. Архимандритът е изгонен от съседите заедно с още трима московски дипломати. В България обаче никой не докосва с пръст посланика на руския патриарх Кирил със светско име Владимир Гундяев, самият той доказан агент на КГБ с псевдоним Михайлов.

Попът Змеев, според запознати, е координатор на Балканите за руската църковна политика, като акцентът на дейността му са България и Северна Македония. Според медиите в Скопие дейността на Змеев е  довела до пълен застой в отношенията на македонската църква с Вселенската патриаршия, зад което стоят интересите на Москва.

Змеев, който като посланик на кремълския патриарх Кирил е базиран в София, през изминалата година често е посещавал Северна Македония и се е срещал с местни духовници, за които има данни, че са сътрудници на руските служби. В края на юни, на Петровден, Змеев и руският посланик в Северна Македония гостуват на Кумановско-Осоговския митрополит Григорий, известен като пръв бранител на путинските политически интереси в страната.

Змеев редовно посещава църкви и манастири и у нас и отслужва на няколко пъти панихида за загиналите руски войни с определени внушения за руската армия и в наши дни. Например, той посещава Киприан в Стара Загора, заедно с одиозната посланичка Елеонора Митрофанова, като при това не пропускат отново да направят съответната пропаганда на руската армия в
чествания на героизма на опълченците и руските воини по време на руско-турската война.  

Преди да се появи в София, Васиан Змеев, за когото има публична информация само за годината на раждане, ако и тя е истинска – 1975,  е посланик на руския патриарх Кирил в Белорусия. Там, по разкази на очевидци, поне не давал вид, че проявява активност, седял тихо и незабележимо. Само от време на време посещавал духовни учебни заведения и на големи празници провеждал служби заедно с белоруски епископи, а на конференции четял посланията на патриарх Кирил. Логичният въпрос е какъв е смисълът тогава московският патриарх да назначава свой представител в Белорусия, страна-сателит на Москва, което важи с пълна сила и за църквата й.

Анализатори считат, че патриархът Кирил има преки бизнес интереси в Белорусия, които по никакъв начин не са свързани с обикновените църковни дела. Други експерти лансират версия, свързана с хомосексуален скандал, който разтърсва руската църква през 2014-2015 г. Свързан е с тормоз, оказван върху студенти от Московската духовна академия и семинария, от страна на техни учители и възпитатели. Зам.-ректор по учебната дейност по това време е въпросният Васиан Змеев. Нищо чудно да е пратен в Белорусия, където е скрит от скандала на поста, специално измислен от пост. Не малко анализатори обаче считат, че задачите на духовника са били от съвсем друго естество, а църквата е само прикритие на истинските му функции на служител от руските спецслужби.

Васиан Змеев е пренасочен към София, след като руският патриарх пристига на посещение в България през 2018 г., съпроводено с грандиозни скандали. Да припомним, че Кирил Гундяев се появи уж по повод 140-годишнината от Освобождението на страната от османско иго. В разговор с българския президент Румен Радев любимецът на Путин не пропусна да обясни, че е разочарован от размиването на ролята на Русия, с две думи – той искаше българските власти да благодарят на единната руска армия, а не на различните народи, които я съставят. В телевизионния ефир тогавашният вицепремиер Валери Симеонов отговори достойно на упрека на Кирил: „Това не е православен министър, а агент Михайлов, който от средата на 90-те години е получил 14 млрд. долара чрез внос на безакцизни цигари в неговата страна.” Главата на руската православна църква напусна София на 4 март, а само два дни по-късно се оказа, че тогавашният предстоятел на руската църква в София архимандрит Филип Василцев е изпратен да служи в Бейрут и на негово място пристига архимандрит Васиан Змеев,

Самият Филип Василцев, който от 2011 г. оглавява руската църква в София, е също проводник на кремълските интереси. Преди той да се появи, в руската църква се черкуват руснаци, украинци, българи, сърби, молдовци и други, обединени в единна църковна община. Филип Василцев обаче прогонва двамата български свещеници и полага много усилия за създаването на „чисто руски“ храм. В него дори се появява някаква „Софийска станица на Донското войнство“, която има за задача да пази „руската църква“ от неканени гости.

Затова да уточним, че изгонването на Филип не е заслуга на патриарх Кирил, а на светските власти у нас. Те, след като има и достатъчно оплаквания на граждани, най-после отказват да продължат престоя му в София. На 19 март 2018 г. в сградата на Софийска митрополия архимандрит Васиан, поредният руски шпионин в расо, е приет с отворени обятия от патриарх Неофит.

Според написаното в руските медии Змеев е завършил Московската духовна семинария и е защитил дисертация на тема: „Свети Амфилохий Иконийски като църковен писател и богослов”. Постриган е за монах на 2 април 1999 г. с името Васиан в чест на преподобния Васиан Пертомински, Соловецки чудотворец. През 2002 г. става преподавател по древни езици в Московската духовна семинария, като неговите студенти го описват по форумите като тих, незабележим, неконфликтен и много спокоен, явно добре трениран кагебист. От 2004 г. до 2015 г. той е зам.-ректор по възпитателната работа в Московската академия на науките и спорта. През 2004 г. Змеев е „произведен” в сан – игумен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече