Отиде си бай Стойчо – любимият сладкар на бай Тошо. Вдигали го посред нощ, за да прави бутер банички за Първия, когато ходел на лов

0

На 92-годишна възраст издъхна най-възрастният работещ сладкар в България, известният благоевградчанин бай Стойчо Георгиев, създател на популярната в миналото паста „Бачиново“, която кръщава на парка, където се разхождал в младостта си, съобщи в. „Минаха години“.

Както разказваше приживе Бай Стойчо, той я измислил заради клиентите, които са търсели по-леки сладкиши с по-малко захар. Незабравима ще остане неговата торта „Гараш“, която са правили заедно със съпругата му с животински мазнини, а не като сега, с маргарин. Бай Стойчо е бил любимият сладкар на Тодор Живков.

Бой Стойчо е в сладкарския бранш от 1 май 1947 г. От 16-годишен чиракува в сладкарницата към Окръжния комитет на партията. Тънкостите в занаята научава от майстора Славчо Петров в София, където го изпращат да се учи на сладкарство. Към занаята привлякъл и жена си Венка. 

През 1962 г. двамата участват в създаването на сладкарска кооперация, а след това творят специалитетите си в благоевградския хотел „Ален мак“.

Бай Стойчо е бил любимият сладкар на Тодор Живков. Когато бившият Първи ходел на лов в Банско, ги вдигали с Венка през нощта, за да правят банички от бутер тесто за закуска на Живков. 

Една от последните сериозни поръчки на сладкаря е от Американския университет в България, за чийто празник бай Стойчо прави 15-етажна торта, която с тарга пренасят от университета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече