Новият вариант на ковид „Пирола“ причинява възпаление на очите. Ваксинирайте се!

0

Новият вариант на ковид „Пирола“ често причинява възпаление на очите. Това заяви в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ проф. Тодор Кантарджиев.

„Възпалението на очите най-често засяга децата. 25% от подрастващите имат такова възпаление при новия вариант на ковид“, съобщи вирусологът.

Експертът обясни, че сегашният ковид е сезонна вирусна инфекция.

„Това, което до известна степен смущава световната здравна общественост, е възникването на нов вариант на ковид BA2.86 или така наречената „Пирола“.Този вариант има 35 мутации в белтъка на шипа, което е една рядкост. Това означава, че на новият вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми“, каза Кантарджиев.

„Пирола“ се разпространява по-трудно, но вече е засечена в повече от десет страни, включително в Гърция, Франция, Великобритания, САЩ.

Проф. Тодор Кантарджиев препоръча да се проветряват често помещенията, по възможност обществени събития да се организират навън, хигиената да бъде на високо ниво и ако има много хора да си слагаме маски.

Професорът предупреди, че бързите антигенни тестове в първите дни на инфекцията не доказват коронавируса.

„Това до голяма степен се дължи на мутациите в новия вариант на вируса“.

Проф. Кантарджиев препоръча да се направи бустерна доза на вече ваксинираните, а тези, които не са се ваксинирали – да го направят.

„Най-важното за хората е, че тези които са преболедували ХВВ, те са защитени от новия вариант“, каза вирусологът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече