Хекимян – от кандидат-актьор до кандидат за кмет

0

• Отказал се от сцената, защото не можел да помни текстове наизуст
• В петък бил на работа и раздал задачи, в събота подал оставка
• В Би Ти Ви търсят спешно наследник на арменеца

Истинска бомба хвърли ГЕРБ в публичното пространство, когато в понеделник обяви, че издига Антон Хекимян за кандидат за кмет на София на предстоящите местни избори. Два дни по-рано роденият и израснал в Стара Загора арменец обяви изненадващо, че напуска поста си на директор на новините в Би Ти Ви. В телевизията били шокирани, научи „Уикенд”. Никой там не подозирал за намерението на шефа да влиза в политиката. Това всъщност далеч не е била негова отколешна мечта. Той не искал да става и журналист. Истинското му желание, когато бил дете, било да е актьор.

Да бъде на сцената било огромната мечта на Антон Хекимян, когато бил малък. Това е споделял самият той в свои интервюта пред колегите си в Би Ти Ви. До ден днешен новият кандидат за кмет на София обича да посещава театрални представления. Репортери на „Уикенд” не веднъж са го забелязвали на премиери в софийските театри, както и на гастроли на трупи от провинцията. Какво го е отказало от актьорската работа? „Не мога да уча текстове наизуст”, не крие Хекимян. Когато открива тази своя слабост, той се насочва към журналистиката.


Професията си арменецът избира в последната година от гимназиалното си обучение. Той е завършил елитната езикова гимназия в родната си Стара Загора. Постепенно започва да се изявява във вестник, посветен на завършващите училището, както и в литературното списание „Пътеки”. В същото време изпитва огромен интерес към репортажите на големи български журналисти от различни конфликтни точки на света. Днес новият политик смята, че още преди да изкристализира идеята да става журналист, той вече подсъзнателно се е подготвял за тази професия.


Когато го приемат да учи журналистика в Софийския университет, на младежа, както на всички останали студенти там, му се налага да стажува в медия. Взимат го в Би Ти Ви. По онова време там са въведени стажантски програми, чрез които се дава шанс за изява но много млади хор без опит.
Младият арменец влиза в телевизията през 2003-а, когато е само на 19 години. Първото му работно място е сутрешният блок „Тази сутрин”. По онова време негов водещ е Николай Бареков – друг журналист, който по-късно решава да се влее в политиката. Бареков взима под крилото си амбициозния младеж и дори го представя като „арменския Бареков” и „малкия Бареков” – нещо, което видимо ласкае Антон. След като пловдивчанина е уволнен от Би Ти Ви, протежето му набързо се отрича от него.


Хекимян в началото е обикновен стажант, но бързо успява да изпъкне и получава договор като репортер в телевизията. Негова запазена марка в началото на кариерата му са интервютата с интересни хора в третата възраст, както и репортажите за любопитни български традиции и обичаи. Именно той е човекът, популяризирал прочутото днес ледено хоро, което се играе в Калофер на Йордановден.


Откъде идва този интерес към старите хора? Неговите баба и дядо по бащина (арменска) линия са починали рано и Антон няма много спомени от тях, но е изключително близък с родителите на майка си. Прекарвал с тях всеки уикенд в близкото до Стара Загора село Пъстрен. Обичал да се занимава с кокошките и пуйките на двора, наблюдавал ги как мътят, поливал овошките, копаел в градината. Най-вероятно тези спомени са го вдъхновявали за репортажите от българските села.
Всичко това обаче приключва през 2014 г., когато Антон Хекимян става водещ на „Тази сутрин” на мястото на Генка Шикерова и Константин Караджов, които поемат предаването от напусналите заради скандал с властта Анна Цолова и Виктор Николаев. Хекимян отначало работи с колежката си Биляна Гавазова, но след като тя излиза в майчинство, остава сам в студиото. Политическите му интервюта не се ползват с такъв успех, с какъвто репортерстването му из родните села и градчета. Често го обвиняват в сервилност и некомпетентност. Така или иначе той остава водещ на сутрешния блок в продължение на 6 години – до края на 2020-а, когато го правят директор на новините и актуалните предавания в телевизията. По ирония на съдбата той измества от този пост своя откривател за телевизията – Венелин Петков.


В продължение на 3 години Хекимян ръководи новините, успявайки да напълни нюзрума с много млади и амбициозни хора без опит. Под негово ръководство някои от тях успяха да бъдат изстреляни до позициите на водещи в ключови предавания, без да са минали през задължителната за този тип работа подготовка. Бесте Сабри и Митьо Маринов са двама от репортерите, за които се оказа достатъчно да направят няколко интересни репортажа, за да станат водещи.


На 22 септември, петък, ден преди да подаде оставка, Хекимян е бил на работа в телевизията, твърдят източници на „Уикенд”. Той е направил инспекция какво се планира за предаванията през уикенда, раздал е задачи на служителите си и си е тръгнал. Следващата сутрин шокирал всички, подавайки оставка. Говори се, че до последно не е бил сигурен дали именно той ще бъде издигнат като кандидат за кмет на ГЕРБ. Най-вероятно е получил потвърждение в последния момент, преди да обяви, че напуска работата си.


В Би Ти Ви били изправени пред свършен факт. Тъй като нямат време да търсят нов шеф на мястото на кандидат-кмета, се наложило мястото да се заеме временно от генералния изпълнителен директор на цялата медийна глупа Ралф Бартолaйт, който щял да разчита на главния редактор на новините Веселина Петракиева, главния редактор на актуалните предавания Искра Владимирова и шефа на спорта Владислава Лазарова. Бартолайт бил бивш журналист в Германия и щял да разчита на този свой опит, докато намери подходящ наследник на арменеца.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече