1 млн. лв. за „Стек и Вино“! Още една съмнителна обществена поръчка в тотото по времето на Руди Гела

0

Поръчката, за която последваха съдебни дела, е пусната от сегашния член на борда на Тотото Рада Гьонова, която тогава е шеф на правната дирекция

Изплува поредна съмнителна обществена поръчка от времето на Радостин Василев в Министерството на младежта и спорта. Според източници на Tribune.bg, в нея е замесена бившата директорка на правната дирекция и настоящ член на УС на БСТ Рада Гьонова. Поръчката е за 900 хил лева и е предмет на съдебни дела. Това е пореден пример за съмнителни обществени поръчки с директно договаряне от времето на Василев, когато именно Гьонова го съветвала по правните въпроси по отношение на това какво може да се прави с обществените поръчки, с които той няма опит преди това, твърдят наши източници. 

Така се стига и до поръчката за „Организиране на събития за нуждите на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор”. https://app.eop.bg/today/217088

Поръчката е с покани до 3 фирми на стойност до 1 млн лева и е спечелена от фирма „Стек и Вино“ управлявана от Росен Христов. Изпълнението на договора започва по времето на управлението на Радостин Василев. Цялостната изработка на юридическата документация (тръжна документация, съгласувателни писма, одобрения ) на тази скандална поръчка е изцяло и единствено дело на Рада Гьонова – директор правна дирекция.

След смяната на ръководството на БП БСТ през 09.2022 новото смята този договор за съмнителен и започва щателна проверка по него. Служителите на БСТ не намират видни доказателства, че дейностите по този договор – събития в различни морски градове се реализирани. По-скоро се намират модифицирани снимки и материали от предишни такива събития, който се представени като настоящи. След като това се докладва на тогавашното ръководство (Ангел Иванов, Таня Андреева) се решава да се прекрати този кух договор, който Рада Гьонова е сключила. Следват неколкократни опити от страна ръководство на Ангел Иванов да стартира съдебен иск по тази поръчка. Рада Гьонова умело отлага и протака всеки един от тези опити с оправданието, че липсвали документи. Тази яростна съпротива от Гьонова да започне дело води до разрив в отношенията и с ръководството и следва нейното уволнение от БСТ след 17 години стаж там.

Следват съдебни дела от двете страни една към друга. БСТ искат запор на сметките на „Стек и Вино“ и връщане на платеният аванс от близо 200 хил лева. Стек и Вино внасят искове за обща сума от 644 400 лв без ДДС. Следват редица съдебни решения и становища. След смяната на ръководството от 08.2023(Героги Тарлеков изп. дир.) в което влиза и уволнената за тежки нарушения Гьонова като по чудо „Стек и Вино“ правят опит да си уредят взаимоотношенията със сърцераздирателно писмо. Малко странно как след появата на Гьонова във висшето ръководство започват тези опити за медитация между двете страни. Стек и Вино констатират, че делото щяло да бъде спечелено от тях и на трите инстанции а разходите за БСТ по материалният интерес, съдебни такси и хонорари ще надскочат 1 млн лева.

Въпросите който седят тука са няколко:

Чий интерес ще защитава юристката Рада Гьонова – На „Стек и Вино“ или на ДП БСТ?
Има ли място в Управителният съвет експерт, под чието пряко ръководство е забъркан такъв грандиозен правно-финансов скандал с очевидно тежки финансови и репутациони щети за БСТ?

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече