Само 5 човека на помена на Андрей Луканов (Снимки)  

0

На 2 октомври се навършиха 27 години от убийството на Андрей Луканов. Край гроба на разстреляния премиер се събраха едва петима души, за да почетат паметта му, информира синът му Карло. Всяка година на вечния дом на политика на Централните софийски гробища цветя му поднасят той и майка му Лилия заедно с добрия му приятел от миналото – финансиста Кольо Парамов, както и адвокат Петя Шопова заедно със съпруга си.

Гробът на Луканов 

Вдовицата на Луканов ще навърши 83 години точно на датата на неговата смърт. Вече 27 години тя не празнува рождения си ден, който е почернен след убийството на съпруга ѝ през 1996 г. Въпреки че е в напреднала възраст, Лилия се грижи за вечния дом на мъжа си редовно и почиства градинките и площта наоколо. Семейството на бившия премиер отрича гробът му да е ставал обект на вандалски акт, каквато информация се появи неотдавна. Тогава граждани алармираха във фейсбук, че по надгробната му плоча имало огромни дупки, сякаш е била обстрелвана с картечница.

Всъщност паметникът бил изработен с тези отвори в камъка от автора му – скулпора Иван Русев, още навремето. Те символизирали покушението срещу Луканов и отлитането на човешката душа.
Бившият премиер бе застрелян на 2 октомври 1996 г. пред входа на кооперацията си на столичната ул. „Латинка“ в кв. „Изток“. Той е ликвидиран с 4 куршума във врата, а убиецът стреля от разстояние, по-малко от 2 метра, докато жертвата звъни по домофона на жена си пред входа на блока, за да ѝ поднесе цветя за рождения ѝ ден. Никой от съседите не чува гърмежи – по-късно ще се окаже, че килърът е използвал заглушител. За секунди убиецът в клошарски дрехи изчезва между блоковете на ул. „Латинка“. Делото за убийството на Луканов се точи години наред, но възмездие близките му така и не получават. След кончината му семейството изпада в немилост и ги връхлита бедността. Те са позорно изгонени от апартамента си през 2011 г., когато общината го иззема от тях.

Синът Карло с бившата си жена и дъщеря им Мария 

„Какви ли не легенди се носеха. Че сме имали фабрика за пирони в Лондон – едно от най-смешните. Според някои аз се къпех в нефт някъде из Русия. Истината е, че работех за една американска рекламна агенция в Москва, след като завърших. Досега винаги съм бил служител на заплата. Сега от началото на миналата година съм вписан като адвокат. Никога не съм бил милионер“, разкрива синът на Андрей Луканов. Убитият премиер има и дъщеря Ани, която е художник, но никога не е била публична личност и страни от семейството. И двамата имат по една дъщеря, а девойките са вече студентки. Следват в Софийския университет. Мария на Карло учи за правист, а София на Ани ще става ай ти специалист.

Лилия – вдовицата на Луканов 

Вдовицата на убития Луканов продължава да работи, макар да е пенсионирана отдавна. Тя се занимава с писане на кулинарни книги. В първите години след убийството на мъжа ѝ с двете ѝ деца се озовали буквално на ръба на мизерията. Андрей не ѝ оставил никакви спестявания, а тя нямала кой знае колко свои. Пенсионирали я в началото със 150 лева. Сега вземала по-нормална сума заедно с вдовишката добавка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече