Васил Терзиев искал 5 милиона за изборите

0

Потомъкът на свързаната по всички направления с Държавна сигурност  фамилия на Васил Терзиев, който е изявен it бизнесмен, ще счупи всякакви рекорди за предизборна кампания за кмет на София. Това показва проучване на „Филтър“, което е основано на данни, получени от няколко независими един от друг източника.

Партиите от „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ довериха, че Терзиев е поискал почти 5 милиона от централите на формациите, които го подкрепят за вота  в столицата. Подобно нахалство не си е позволявал никой, коментират възмутени привърженици на десницата, която у нас се превърна в неолиберална левица. Отделно от партийните пари за Терзиев касичка си направили други олигарси, бизнесмени, корпорации свързани с „Америка за България“, фирми на бившата ДС.

Независими наблюдатели отбелязват, че реално Терзиев е в кампания, започнала повече от три месеца. Това се случва в грубо нарушение на Изборния кодекс, но нямаме информация бизнесмена, подкрепящите го партии и щабът му да са глобени.

Иначе усилията ще дадат резултати, защото кандидатът на ГЕРБ Антон Хекимян и Васил Терзиев са най-вероятните участници на балотажа в София, прогнозират социолози, сред които и авторитетният анализатор Димитър Ганев.

Общо между двете кандидатури е, че не са партийни и целят привличане на гласове извън традиционните партийни ядра. Рискът е, че е възможно да не бъдат припознати от традиционните симпатизанти на двете формации. Затова се налага те да  бъдат легитимирани от лидерите на основните политически лица в тях. Борисов вече започнат да лансира бившия шеф на новините в bTV, макар че не го придружи при официалното представяне за кмет, както направи при кандидатите за Пловдив и Варна. Приближени до Борисов твърдят, че това е направено съзнателно, защото Хекимян, както и Васил Терзиев не са традиционни играчи на политическата сцена. Партиите, които ги издигат, си дават сметка, че трудно ще спечелят изборите с твърдите симпатизанти, и затова иска да разтворят ветрилото и да внушат, че избраниците за градоначалници са независими. Така биха могли да спечеля част от периферията.

ГЕРБ не за първи път залага на хора извън партията. Това се случи с кандидатурите на проф. Николай Габровски за премиер и проф. Атанас Герджиков за президент. Тогава обаче партията на Борисов беше в изолация и търсеше легитимация чрез лица, които се ползват с авторитет в своята професионална сфера.

Източници на „Филтър“ от централата на ГЕРБ са категорични, че Борисов не е номинирал Хекимян с идеята да загуби вота за София, защото в подобна идея няма политическа логика. Ако журналистът спечели столицата, балансът в мнозинството ще бъде изместен към Борисов. Така лидерът на ГЕРБ ще се озове в по-силна позиция и във всички случаи ще се възползва максимално от нея.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече