Война в сглобката заради „Страйкърите“

0

Пълен цирк се разиграва в Народното събрание заради закупуването на 198 бойни машини за пехотата 183 от които са американските „Страйкър“.

Модернизацията на армията породи напрежение сред управляващите. Скандалът всъщност е кой ще лапне лъвската комисиона която съпътства сделката за 1367 млрд. долара с американците, пише Галерия, позовавайки се на свои източници. Транспортьорите ще бъдат закупени без обществена поръчка.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и новото водещо лице на ДПС Делян Пеевски в един глас атакуваха военния министър Тодор Тагарев заради призива му към депутатите да одобрят сделката със САЩ за придобиването на нови бронирани машини „Stryker“ преди местните избори.

„Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента. Нужно е техническо време за плащане, което също е нелека процедура. Бюджетната и военната комисия в парламента вече одобриха купуването на машините“, каза Тагарев пред бТВ.

Първи реагира Бойко Борисов, който каза, че на Тагарев не му прави чест да се изказва по подобен начин.

„В момента всичко, което се е случило в отбраната, се е случвало в парламента с нашите подписи. За Страйкарите имаме много ясен график – декември месец да привършим процедурата. Да прави такива изказвания – не му прави чест“, посочи Борисов.

Председателят на парламентарната комисия по отбраната Христо Гаджев (ГЕРБ) обвини Тагарев, че иска да се снима, подписвайки сделката, преди предстоящото му посещение в САЩ.

Делян Пеевски пък директно поиска оставката на военния министър.

„Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага“, каза Пеевски.

По-късно и депутатът от ПП-ДБ Радослав Рибарски коментира, че „процесът не трябва да се пришпорва“.

Атаката срещу Тагарев стана част от поредния сюжет около т.нар. „сглобка“, след като Борисов заплаши ПП-ДБ, че още днес може да разбере какво е, ако оттегли подкрепата си от кабинета.

Сигурна ли е сделката за машините?

Това е най-приоритетният проект от модернизацията на армията, но вече повече от десет години не може да бъде завършен. В крайна сметка МО реши да пристъпи към междудържавен договор със САЩ и да закупи машини „Stryker“, като основният доставчик е „Дженеръл Дайнамикс“ (General Dynamics).

Проектът предвижда придобиване на 198 броя бойни и спомагателни машини, 183 от които от фамилията „Stryker“. На всички машини ще бъде инсталирано и комуникационно-информационно оборудване.

Машините ще струват около 2.2 млрд. лева, но ще са необходими и още 300 млн. лева за боеприпаси.

По-закон военните проекти над 100 млн. лева се одобряват в пленарна зала, като се очаква съпротива от БСП и „Възраждане“.

Не е изключено резерви срещу високите военни разходи да има и в депутати от други парламентарни групи, включително и тези, подкрепящи правителството.

В ПП-ДБ очакват отговори на въпроси за машините

Сигнал за това дойде от депутата от ПП-ДБ Радослав Рибарски.

„Има си процеси, които трябва да бъдат спазени в Народното събрание, така че е хубаво този процес да си извърви пътя и да не се пришпорва, защото наистина ангажиментът на народните представители е да се преоборудва българската армия, но това да не е в разрез и с бюджета, който предстои да бъде гласуван, а и да бъдат адресирани всички въпроси, които бяха поставени в Комисия по отбрана. Някои от тях са изключително резонни“, каза Рибарски в петък.

Според източници на Меdiapool от бранша е малко вероятно да не се реализира сделката заради директно политическо противопоставяне, но не е изключено да се проточи във времето.

От ПП-ДБ твърдят, че средствата за плащанията по договора са заложени в бюджета и първата вноска може да бъде покрита още тази година.

Как се стигна до тук?

Военното министерство реши да сключи междуправителствен договор със САЩ за машини „Stryker“, след като проектът години наред се движеше неуспешно заради лошо планиране, неправилни анализи и различни интереси.

Той бе блокиран в края на управлението на последното правителството на Бойко Борисов.

Тогава очаквано се оказа, че и двете подадени оферти в конкурса – на финландската фирма „Patria“ и на мултинационалната „General Dynamics“ (с предимно американско участие), надвишават тогавашния таван от близо 1.5 млрд. лева.

Сега МО сменя подхода и предлага нов проект на база вече получената информация – междудържавно споразумение със САЩ.

Проектът се движеше от редица правителства, като в тази посока беше засилен от служебния военен министър Димитър Стоянов.

Интересна е промяната в оценката на МО.

Първоначално се смяташе, че междудържавните преговори ще оскъпят сделката, но военното министерство в последните месеци преразгледа позицията си. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече