Кои министри си отиват при ротацията? Мария Габриел вече е готова със списък за смяна!

0

ГЕРБ махат МВР-шефа и Тагарев, взимат си обратно туризма и пътищата

Ще падат глави! И то още в първия ден на ротацията на кабинета, когато през март се очаква Мария Габриел да стане новият премиер, поемайки щафетата от Николай Денков. Това се закани преди дни на среща със симпатизанти лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който се изпусна буквално, че ще слага начаса свои хора, вземе ли партията му властта.

Борисов не уточни обаче кои ще са имената, които първи ще паднат под ножа на Мария Габриел, въпреки че из кулоарите на ГЕРБ се говори, че бившият еврокомисар вече има готов цял списък, връчен й от лидера. Според източници на „Уикенд”, най-напред заради скандалите в МВР щял да си тръгне вътрешният министър Калин Стоянов. Освен скандалите с главния секретар, повод за отстраняването му щяла да е и напиращата мигрантска криза, разказаха от партията на Борисов. Отново за креслото му се оглежда Христо Терзийски, който става все по-близък с Борисов и е неизменно до него на партийни събития и не пропуска сгоден случай да критикува управлението на МВР към днешна дата. По правило най-важният министър за една партия е именно вътрешният, като обаче ГЕРБ нямало да спрат рокадата си до този ключов пост. В интерес на истината, Терзийски бе доста компетентен като МВР шеф, така че назначението му няма да е необосновано, коментират в политическите среди.


Главата на военния шеф Тодор Тагарев също щяла да се катурне, въпреки популярността на министъра сред част и от депутатите на партията. Все още не е ясно с кого ще заменят Тагарев хората на Борисов в новото си правителство, тъй като очаквали сериозен отпор от партньорите от ПП-ДБ именно за неговата смяна. Имало 2 варианта за началник на военното министерство.
В ГЕРБ обаче били категорични, че управникът на регионалното министерство Андрей Цеков си отива, тъй като според хората от партията пътищата се занемарили, строителството не вървяло или с други думи – парите за пътища минавали вече през фирми, близки до ПП-ДБ. Енергетиката също щяла да получи нов началник и все по-упорито се говори, че дисидентът в редиците на партията Делян Добрев щял отново да се върне на бял кон в министерството, след като Габриел премахнела министър Румен Радев, съименник на президента. Въпреки че Добрев се води вече като опозиционер в ГЕРБ, лидерът Борисов го уважавал, имал му доверие и било по-разумно да му запуши устата с министерско кресло, вместо да му крои шапката и да изгуби депутат от парламента, признаха от 17-ия етаж на НДК.


Уж неглижиран ресор, но важен за партията бил и туризма, където ГЕРБ искали отново свой човек на поста. Спряга се даже връщането на Николина Ангелкова на мястото на министър Зарица Динкова, която не била долюбвана от депутатите на Борисов. Друг вариант бил поста да се даде на Мартин Захариев, който отдавна има подобни апетити.


Отсега всички спрягани за нови постове стискат палци ротацията на кабинети наистина да се състои, а да не се случи някой разрив и коалицията да се разпадне на път за нови парламентарни избори. От ДПС също се ослушвали какво ще се случи, но според коментари движението нямало никакви амбиции да участва със свои хора открито във властта и занапред.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече