Лиляна Павлова се прости с 600 бона заплата

0

Пухкавото острие на ГЕРБ успя да роди, докато чиновниците от Европейската Инвестиционна Банка й вършеха работата

Бившата регионална министърка Лиляна Павлова се прости с годишна заплата от 600 000 лева, след като бе разкарана от поста вицепрезидент на Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ).

Макар да звучи изключително впечатляващо, длъжността на Павлова е чисто синекурна, обясняват финансисти. Реалната работа по управление на милиардите се върши от стотиците чиновници, а вицепрезидентите само подписват изготвените от тях доклади и проекти за решения.

Самото назначение на някогашното пухкаво острие на ГЕРБ е чисто политическо. България, както и останалите държави акционери в ЕИБ, има право да номинира по един свой представител в управлението на трезора. Изисквания за опит в банковата сфера, какъвто бившата регионална министърка очевидно няма, не се поставят, обясняват еврочиновници. Обичайно правителствата пращат там верни свои кадри, изпаднали по някаква причина от голямата политика. В кабинета „Борисов 3” Лили Павлова бе министър отговарящ за 6-месечното ротационно председателство на Съвета на ЕС, което страната ни пое през януари 2018 г. След неговия край, поста й реално се обезсмисли, което наложи спешно да й се търси нов.

Така през 2019 г. след предложение от Министерски съвет ,царицата на магистралите се озова в Европейската Инвестиционна Банка с месечна заплата от 25 000 евро. Извън всевъзможните бонуси и премии, разбира се.


Както си му е реда, малко преди изтичането на мандата на Павлова, „Продължаваме промяната” също пробва да уреди свой човек в ръководството на банката. Финансовият министър Асен Василев номинира за поста съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер, но след избухналия скандал и обвинения в брутална шуробаджанащина, тя обидена оттегли кандидатурата си.
Доколко е била напрегната работата на Лиляна Павлова в Европейската Инвестиционна Банка, говори и факта, че докато бе вицепрезидент на трезора, 44-годишната ексминистърка успя да забременее и роди сина си Преслав. Според лекари, на тези години бременността е доста рискова и поне в последните 2-3 месеца бъдещите майки трябва да се пазят от стресови ситуации. За това и масово излизат в болнични. Павлова предпочете да си запази добре платената работа и до последно умело прикрива наедрялото коремче с ефирни луксозни шалове, така че никой да не може да разбере за щастливото събитие, което й предстои. Явно си е струвало. От имотната й декларация, подадена пред КПКОНПИ, става ясно, че успяла да спести над 100 000 лева и почти 800 000 евро.


Богаташ е и таткото на Преслав. Както „Уикенд” вече писа, от няколко години Павлова живее с гаджето си Парашкев Кръстев. Двамата се запознават докато тя е регионален министър, а той – директор на държавния холдинг „Автомагистрали” и лично надзирават построените и ремонтирани от ГЕРБ пътища. Снажната осанка на Кръстев до толкова впечатлява министър Лили, че тя набързо се развежда със съпруга си Пламен Николов, с когото имат голяма дъщеря.
След като второто правителство на ГЕРБ е свалено, Парашкев Кръстев набързо е изритан от важния пост, през който се усвояват милиарди левове за пътно строителство. Повод за уволнението му е тежкия инцидент в тунел „Ечемишка”, при който жена бе убита в автомобила си от паднало осветително тяло. След трагедията стана ясно, че за поддръжка на съоръжението отговаря фирма „Автомагистрали”, а ръководството месеци наред изобщо не е реагирало на сигналите, че висящите от тавана лампи са изгнили.


Както се казва, всяко зло за добро. След уволнението си, любовникът на Лиляна Павлова набързо се захвана с частен бизнес и днес е мултимилионер. Така освен, че има възможност да задоволява капризите на своята възлюбена към марковите дамски чанти от последните колекции на „Прада” и „Диор”, Кръстев успява да купи и струващ над 3 млн. лева огромен апартамент от 350 квадрата е елитен столичен квартал. Отделно от това, две от фирмите му – „Созополис риал естейт” и „Черковна Риъл Естейт” имат недвижими имоти с пазарна цена още няколко милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече