БАТАК с Е-рецептите за антибиотици и лекарства за диабет! Лекари и фармацевти са в паника

0

Ден след въвеждането на електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабетици, личните лекари и фармацевтите се сблъскаха с редица проблеми, забавящи обслужването на пациенти, съобщава Нова тв.

„Имаше лекари и стоматолози, които не бяха подготвени, че трябва да изписват тези рецепти. Върнахме много пациенти. Трябваше да се обърне внимание на тази промяна в закона, за да не стават такива неща”, споделя Яна Узунова, управител на аптека във Велико Търново.

Тя признава, че има неяснота и по отношение на замяната на един медикамент, изписан от лекаря с друг.

„Смяната на един антибиотик с друг също е сложен казус. Ние трябва да сме в много добри взаимоотношения лекари и фармацевти. Трябва да започнем да си звъним един на друг и тази комуникация ще се увеличава, защото влизаме в зимен сезон“, припомни фармацевтката. По думите й много лекарства имат нерегулярен внос, включително и групата на антибиотиците и това също налага замяната на един антибиотик с друг.

„По-малките количества внос от определени медикаменти са факт всеки зимен сезон. За да мога да сменя предписаното от лекаря, в е-рецептата трябва да има отметчица, че това ми е позволено“, пояснява управителката на аптека. Тя отбеляза, че в противен случай връща пациентите пред кабинета на личния им лекар за доуточняване на предписаното. 

За да помогнат на пациентите, фармацевтите първо се опитват да се свържат с лекаря по телефона.

В аптеките са наясно още, че може да спре тока в обекта или интернет връзката, което също ще направи невъзможно изпълнението на е-рецептата.

„Най-голям проблем срещат зъболекарите, защото те работят изключително с групата на антибиотиците“, допълва фармацевтката. Някои от тях все още изписват хартиени рецепти за терапията на пациентите си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече