Антон Хекимян сменя в 12 без 5 Любо Минчев като кандидат за кмет

0

Бившият шеф на новините е имал буквално час време да обяви, че напуска Би Ти Ви, иначе – уволнение

Каква е истината зад впускането на Антон Хекимян в битката за София и с какво е бил принуден да приеме на мига? Всъщност, кандидатурата за кмет в ГЕРБ до последния момент е била съвсем друга, твърдят източници на „Уикенд”. Изпуснатите реплики на настоящия претендент за поста Антон Хекимян как хем му е било дадено достатъчно време да помисли, хем се е наложило да вземе решението си за часове, всъщност отговарят на истината, но не изцяло – даден му е точно един час. Имало е и силен мотивационен елемент – ако не приеме, ще се раздели с поста си в Би Ти Ви.

„Уикенд“ научи, че преди тази кризисна акция по издигането на бившия шеф на новините на Би Ти Ви, одобрената от партийните структури кандидатура е била на Любомир Минчев. Номинирането на лицето зад холдинга „Телелинк“ е било обмисляно дълго и впоследствие радушно прието в ГЕРБ. Идеята на Бойко Борисов да издигнат релевантен на Васил Терзиев бизнесмен е довела до покана към 50-годишния бизнесмен, който отговаря на тези условия и първоначално приема предложението. Биографията му е пребогата откъм реален управленски опит, добри контакти, изкарани милиони и стабилно семейно положение.
Минчев, също като Терзиев, е завършил Американския Университет в България няколко години по-рано. Там е бил ивестен с два прякора – Любо Бенката и Любо Хазарта. През 2001 г., малко след като се запознава в Англия със Спас Русев, става негов миноритарен съдружник в „Телелинк“. Компанията в началото оперира като подизпълнител на мобилния оператор „Глобул”, а впоследствие разширява дейността си в безкрайно много сфери. От миноритарен акционер, през 2012 г. Минчев изкупува всички акции, а през през 2017 г. реорганизира дейността на групата, като отделя компании за различните сегменти.


Като тъмни моменти в биографията на Минчев се определят контактите му с хората на власт и вероятните ползи от това. Още по време на правителството на Царя, Минчев се появява на яхтата на Спас Русев в Монако, а оттам на небезизвестната снимка с Милен Велчев, Миро Севлиевски и Иван Тодоров – Доктора. Впоследствие пък, при правителствата на Борисов, „Телелинк“ печели общо 222 обществени поръчки, чиято стойност дори не може да се пресметне в милиони. Човек с такава богата биография обаче се научава на нещо ценно – да има реална преценка за себе си и да не се омаскарява допълнително.


Така на 22 септември, Денят на Независимостта, Минчев се свързва с лидера на ГЕРБ и отказва номинацията за кмет. Твърди се, че в разговора е посочил като аргумент и несъгласието на съпругата му Мария Опренова, която била категорично против. Съгласява се обаче, заради поетия първоначално ангажимент, да влезе в листата за общински съветници, но без да се афишира прекалено с много медийни участия по време на кампанията. Влезе ли в общинския съвет, обещава да компенсира, заради създадената от отказа му криза.


В същия ден, в абсолютно критична ситуация заради наближаващия краен срок за регистрация на кандидат, Бойко Борисов ражда идеята „Антон Хекимян“, на която този път не среща особено голямо въодушевление в партията, но други варианти няма. В следващите часове всичко се развива с бясна скорост, а на Антон му се предлага цял час да мисли. За да го улеснят в избора, твърди се, ясно му е било указано, че на следващия ден, каквото и да реши, той вече няма да е директор на новините в телевизията. На следващия ден сутринта Хекимян обяви напускането си. За разлика от Минчев, той няма същия житейски и работен опит, който да му даде ясен знак какви щети ще нанесе, най-вече на самия себе си.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече