Асен Василев цака Бойко с бюджета

0

„Промянята” потрива ръце, принуждават ГЕРБ да замразяват пенсии и заплати

Фученето на Бойко Борисов от села и паланки по адрес на „финансовите гении от ПП-ДБ” относно бюджета и липсата на всякаква яснота какво ще има вътре, се оказа обосновано. Новата фискална рамка, която министърът на финансите Асен Василев и ведомството му подготвят, ще се окаже пробойна в кораба на ГЕРБ и специално на политиките на кабинета „Габриел”.

Бюджетът в по-голямата си част ще се изпълнява именно по време на мандата на Мария Габриел и бъдещите й министри след ротацията с кабинета „Денков” през март, а от сега Асен Василев е заложил десетки клопки и капани, за да може ГЕРБ и Габриел да се провалят с гръм и трясък, разказаха пред „Уикенд” депутати, запознати с готвената схема.


Един от капаните за жалост на министър Василев изтече в информационния поток, а именно – готвен нов държавен заем, на този етап с неясна стойност. Тъй като няма внесен бюджет, никой освен министъра на финансите няма яснота колко голям борч ще тегли за пореден път държавата и то, доколкото се говори, за да покрие стари задължения, вместо с него да се направят инвестиции. Въпреки че в проекторамката е предвиден дефицит от 3%, Василев бил напълно наясно, че пари за оставането в такова финансово плато няма и с подготвения бюджет щял да принуди следващото правителство „Габриел” да надвиши въпросния дефицит на около 4,6%, а оттам – да отпадне възможността страната ни да въведе еврото в обещаната от сглобката дата. Вместо това се говори, че въвеждането на еврото и като финансови възможности на страната и като реалност ще се отложи чак за 2027 г., научи още „Уикенд”.


Готвената излагация пред европейските партньори обаче била нищо пред това, което Асен Василев заложил за пред електората. Заради затягането на коланите, което бюджет 2024 г. ще принуди ГЕРБ да направи, се очаква Мария Габриел и министрите й да се наложи да повторят схемата „Симеон Дянков” или да замразят увеличенията на пенсии и заплати занапред по време на тяхното управление, разказаха още депутати. От ПП-ДБ ще си измият ръцете с внасянето на бюджета, но не и с изпълнението му, като за него всички негативи ще паднат върху следващото ротационно правителство.


Хазната ще продължи да зее и заради съгласието на министър Василев да остави 9% ДДС ставка за ресторантите, като ДПС го убедили за идеята. ГЕРБ вече се усетиха и се оплакаха, че събираемостта на налози е критично ниска, ала в момента няма как да направят нищо по въпроса. Доходите от Плана за възстановяване и устойчивост отново били записани имагинерно, ала разходите, предвидени в рамката, били напълно реални, въпреки че не е ясно кога страната ни ще получи и стотинка от обещаните от Брюксел средства, които ще харчи „на кредит”.


По-зловещото обаче било, че не е предвиден никакъв буфер в здравната система за справяне с евентуална нова корона-вълна. Вече се говори, че пик и дори епидемия от коронавирус ще има през февруари-март, точно когато Мария Габриел и екипът й ще трябва да търсят ударно средства, за да покрият нуждите на болниците от нарастващ прием, а не управлението на Николай Денков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече